Boze vakantieganger beschiet drone; operator doet aangifte

Een kostbare inspectiedrone van het Nederlandse bedrijf Zero Gravity Drone is vorige week met een luchtbuks beschoten door een boze vakantieganger. De drone raakte beschadigd en kan voorlopig niet meer gebruikt worden. Het bedrijf heeft inmiddels aangifte gedaan van vernieling. Bedrijfseigenaar Boris Guntenaar noemt maatschappelijke acceptatie als grootste uitdaging voor de dronesector.

Recht in eigen hand

Het voorval vond plaats tijdens een drone-inspectie van vitale infrastructuur. De vlucht verliep zoals gepland en ook landde het toestel, een professionele drone van het type DJI M300, zonder problemen. Het team werd kort na de landing benaderd door een man, die verklaarde het toestel even daarvoor meerdere keren beschoten te hebben. Het toestel bleek inderdaad geraakt te zijn, waardoor de verdere inspecties afgezegd moesten worden en de drone voorlopig niet gebruikt kan worden.

De man verklaarde op 200 meter afstand van de opstijglocatie in een vakantiehuisje te zitten. Hij was niet gediend van het geluid van de overvliegende drone en besloot om het toestel te beschieten, zich niet realiserend wat de eventuele gevolgen zouden kunnen zijn van een voltreffer. Het team van Zero Gravity Drone besloot om de politie erbij te halen, waarna aangifte werd gedaan van vernieling. Ook het Analysebureau luchtvaartvoorvallen (ABL) is geïnformeerd.

Pas na de landing werd de schade aan de drone geconstateerd. Foto: Zero Gravity Drone

Voorkomen

Directeur Boris Guntenaar vraagt zich op LinkedIn af wat het team anders had kunnen doen om dit incident te voorkomen. “In het gebied waar wij (uiteraard volledig binnen de kaders van de huidige regelgeving) opereerden hebben wij, op het moment dat wij in de nabijheid van woningen vlogen altijd netjes aangebeld, geïnformeerd waar de vluchten voor dienden en vervolgens zonder enige problemen ons werk kunnen doen. Hoe kunnen wij dit in de toekomst voorkomen? Het lijkt soms praktisch onmogelijk. De drone-wereld is nieuw, mensen vinden nieuwe dingen eng en bieden weerstand.”

De beschieting had heel anders kunnen aflopen, realiseert Guntenaar zich: “Deze drone van bijna 7 kg had uit de lucht geschoten kunnen worden en was dan neergestort in een (gortdroog) bosgebied. Mensen die met LiPo-accu’s werken weten dat deze bij enige vorm van penetratie fikse steekvlammen kunnen genereren. Om nog niet eens te spreken over de geleden economische schade.”

Maatschappelijke acceptatie

Volgens Guntenaar is het gebrek aan maatschappelijk acceptatie een groot probleem voor de dronesector. Hij roept dan ook op tot actie: “Wij denken dat drone-operators in Nederland de handen ineen moeten slaan en samen op zoek gaan naar oplossingen voor de gigantische privacy- en maatschappelijke acceptatie-vraagstukken waar wij dagelijks mee te maken hebben.”

“Waar het bij ons met name schuurt is het feit dat wij met drone-technieken juist proberen werkzaamheden veiliger en efficiënter te maken. Wij voorkomen dat er vervuilende hoogwerkers rondrijden, inspecteurs op risicovolle locaties moeten werken en in bepaalde gevallen een inspectie geen dag hoeft te duren, maar slechts een uur. De maatschappelijke weerstand tegen ons vakgebied kunnen wij daarom echt niet rijmen.”

Reacties

Inmiddels heeft de blogpost van Guntenaar en mede-oprichter op LinkedIn tot flink wat reacties geleid. Zo geven meerdere drone-operators aan dat ze ook wel eens te maken hebben gehad met boze omstanders. Andere LinkedIn-gebruikers zeggen wel begrip te hebben voor de frustratie die sommige mensen ervaren als er een drone overvliegt. Eén van hen zou ook ‘zonder pardon’ een boven zijn grondgebied vliegende drone uit de lucht schieten.

Martijn Arkesteijn van branchevereniging DCRO: “Als DCRO vinden wij dit soort ontwikkelingen erg verontrustend. Helaas merken wij dat deze excessen vaker voorkomen. Een goede voorlichting over het professioneel gebruik van drones is cruciaal en de professionele sector dient er ook alles aan te doen om zich zo goed mogelijk te profileren. Hierdoor wordt het ook mogelijk om normaal in gesprek met elkaar te geraken. Het spelen voor eigen rechter keuren wij te allen tijde af.”

Andere schietincidenten

Het schietincident staat helaas niet op zichzelf. Eerder dit jaar raakte in Tholen een dronepiloot gewond aan zijn arm, doordat hij met een luchtdrukgeweer werd beschoten. In België werd in 2019 een drone van een fotojournalist beschoten. En minstens één ander Nederlands inspectiebedrijf heeft wel eens meegemaakt dat hun drone tijdens een vlucht werd beschoten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

17 gedachten over “Boze vakantieganger beschiet drone; operator doet aangifte

 • 23 augustus 2022 om 14:29
  Permalink

  Je kunt je ook afvragen waar deze negatieve beeldvorming vandaan komt en da’s puur te wijten aan de op sensatie beluste media die maar wat graag een van aannames doorspekt verhaal brengt van spionerende drones die je privacy schenden. Dan is het ook niet zo gek dat mensen gelijk die link leggen als ze een drone zien stilhangen boven, of in de buurt van, hun huis. Wat dat betreft heeft de media boter op hun hoofd als ze vervolgens schande spreken van iemand die een drone uit de lucht probeert te schieten, daar hebben we een mooi spreekwoord voor trouwens: wat u zaait zult u oogsten.

  Beantwoorden
  • 23 augustus 2022 om 16:06
   Permalink

   Helemaal mee eens. Ik heb 2 drones waarmee ik volgens de geldende regels vlieg. En het begint me tegen te staan om te gaan vliegen. Telkens de angst om mezelf weer te verdedigen als ik weer eens wordt aangesproken. Ik laat dan mijn dronebewijs zien en moet weer de hele regelgeving uitleggen. En inderdaad door die klotemedia die alles maar aanhaalt voor de sensatie.

   Beantwoorden
  • 26 augustus 2022 om 15:32
   Permalink

   Toen ik begon met drones te vliegen voor reportagewerk met video…zo’n 20 jaar terug, was dit net omgekeerd. Mensen op het platteland, en ook veel boeren vonden dit fantastisch en kwamen bijna altijd een babbeltje slaan. Maar toen was een drone in de lucht nog een bezienswaardigheid, nu lijkt het er op dat het meeer een storend element is, die de privacy bedreigt…’ Toen vlogen we ook al,met middelgrote en zeer grote dji’s… en was er geen vuiltje aan de lucht. Nu lijkt alles te verzuren… misschien is dat eerder een maatschappijverschijnsel dan eendroneprobleem.

   Beantwoorden
 • 23 augustus 2022 om 16:18
  Permalink

  Het afschieten keur ik niet goed maar waar blijft ons privé recht. Ze vliegen ongevraagd over onze tuin als we buiten liggen te zonnen vind ’t walgelijk en behoorlijk irritant

  Beantwoorden
  • 24 augustus 2022 om 18:25
   Permalink

   maar als er een luchtballon overvliegt staan ze vrolijk te wuiven….

   Beantwoorden
  • 26 augustus 2022 om 15:42
   Permalink

   Ik begrijp natuurlijk wel de vele reacties, en er lopen er inderdaad veel rond met een kleine drone, die dat ook leuk vinden. Vergeet niet dat dit ooit de basis is of was van bijna 100 procent toekomstige dronepiloten… en ja, een groot deel,van die gasten is dat ook duidelijk vergeten hoe ze ooit begonnen zijn… GEZOND VERSTAND dat is hetgeen dat soms ontbreekt, of je nu professional of amateur bent… dan weet je toch dat je niet over het Haagse van de buur moet vliegen, als zijn madam ligt te zonnebaden…. of boven een brand waar de brandweer volop bezig is met blussen…. of boven een koer dat vol loopt met schoolkinderen….
   Er is nu een duidelijke wetgeving daar rond, en die is wat mij betreft werkbaar voor iedereen die ook wat gezond verstand heeft en gebruikt. En dat geldt ook voor de tegenstanders!

   Beantwoorden
  • 26 augustus 2022 om 18:51
   Permalink

   Je vindt het walgelijk, omdat je er vanuit gaat dat je gefilmd wordt. Waarschijnlijker is het dat niemand in jou is geïnteresseerd en al helemaal niet wanneer je in jouw achtertuin ligt te zonnen!
   Vindt ke het ook zo walgelijk wanneer er tientallen satellieten over je huis vliegen die nog heldere beelden van jou kunnen maken. Je gebruikt wrs zelf google earth oid en dan klaag je nergens over!

   Beantwoorden
 • 25 augustus 2022 om 11:33
  Permalink

  het recht in eigen handen nemen is nooit voor iets goed, zeker niet betreft wapens.
  Voor sommige is een drone “nieuw” ,het is immers aan beide partijen om het gezond boerenverstand te gebruiken. Als piloot; ga nooit boven iemands tuin of terras hangen; als bewoner indien het je stoort zoek de piloot ,vraag inkijk in het beeldmateriaal of neem contact op met de bevoegde diensten. Ere zijn reeds strenge regels voor drone piloten.
  Bekijk het zoals destijds ,ongevraagd een heli kwam luchtfoto’s nemen van je huis en dan kan je betalen…
  heir zal nog veel over gediscuteerd worden,…samen komen we er wel uit

  grts

  Beantwoorden
  • 27 augustus 2022 om 09:55
   Permalink

   Inderdaad, volledig mee eens. Wellicht zitten we in een tussenperiode…. Gewone mensen zien spoken of bedreigingen in een drone die passeert…en denken per direct, wat komt die hier doen? Wordt ik gefilmd ? Waarom? enzv… Toen de eerste auto’s in het verkeer kwamen, was er ook heel wat gezeik… Ik vlieg nu al 20 jaar en heb maar 1 keer een klein probleempje gehad. Na een kort gesprekje was alles rond, en begreep,de man mij waarom ik,over een waterspaarbekken was gevlogen, waardoor ook zijn huis in beeld kwam…. Het was een opdracht van de gemeente om aan te tonen dat ze initiatief hadden genomen, om overstromingen in de woonwijk te vermijden. Zo zie je maar….

   Beantwoorden
 • 26 augustus 2022 om 05:56
  Permalink

  je hebt natuurlijk dronevliegers die een legitiem belang hebben. De inspectiedrone in het artikel is daar een voorbeeld van. Helaas is het zo dat er nogal wat onwetenden idioten een drone bestellen en vliegen op plekken waar dat niet is toegestaan en dan “leuke” filmpjes maakt om die vervolgens te publiceren. Dumpert is daar een voorbeeld van. Het gebeurt bij ons helaas ook veel in Amsterdam. Het is niet alleen bloedirritant dat gesnerp van de propellertjes, de camera’s worden ook steeds beter en ik heb wel eens wat beelden gekregen waarop wij in ons privé zittende haarscherp in beeld waren. Geloof me, ik heb ook steeds meer de neiging om die drones uit de lucht te halen. Nee het hoort niet maar ik snap maar al te goed waar de frustratie vandaan komt.

  Beantwoorden
 • 26 augustus 2022 om 17:08
  Permalink

  Wat een gezeur… Dit is totaal niet te vergelijken met het stiekem filmen van een zonnende buurvrouw of andere overduidelijke privacyschendingen. Die drone-piloot deed gewoon zijn werk, met toestemming!
  Gaat deze schutter ook de buurman beschieten als de grasmaaier teveel herrie maakt?
  Ik vind de eigenaar van dit bedrijf wel heel erg in de verdediging gaan, voor mij totaal niet nodig.
  De schutter is fout, niet het bedrijf.
  Ik hoop dat de aangifte leidt tot het beboeten van die schutter en ruime vergoeding van de schade.

  Beantwoorden
 • 26 augustus 2022 om 17:56
  Permalink

  Maar waarom schieten we dan ook de overvliegende helies en overig vliegverkeer uit de lucht??
  Je weet maar nooit welke camera;s zij aan boord hebben en wat zij met eventuele opnamen doen.
  Het luchtruim is van iedereen en in scandinavie geldt zelfs dat de natuur van iedereen is. Als jij je maar gedraagt naar de gepaste normen en waarden.
  Beide partijen, de gebruiker en de toeschouwer moeten zich naar bijbehorend gedrag gedragen. Respect voor elkaars gedrag dus……….

  Beantwoorden
 • 26 augustus 2022 om 19:16
  Permalink

  Ik kan ook meepraten over de vaak negatieve reactie van mensen op een drone die in de buurt van hun huis vliegt. Ik maakte een keer op verzoek van buren een dronefilm boven hun achtertuin. Toen een andere buurman de drone in de lucht zag hangen liet hij weten aan de buurman voor wie ik aan het vliegen was, dat hij de politie ging bellen. Hij bleek te denken dat het om een verkenningsdrone zou gaan van een stel dieven die op die manier inbraken konden plannen in onze buurt. Een geluk dat hij dit vermoeden uitte waarop de buurman, voor wie ik aan het vliegen was, hem op andere gedachten wist te brengen.
  Als je ergens gaat vliegen in de buurt, waar zich ook mensen ophouden, kun je beter maar rekening houden met het zo nodig geven van enige voorlichting aan bezwaarmakers……….
  Ik maakte onlangs een paar luchtfoto’s van huizen van buren, maar ter voorbereiding heb ik de aangrenzende buren vooraf ingelicht over de voorgenomen drone-vluchten! Dat werd als “prettig”ervaren en scheelde wellicht enig “gedoe” achteraf.

  Beantwoorden
 • 26 augustus 2022 om 22:52
  Permalink

  Hoe verwerpelijk zijn reactie ook mag zijn, ik begrijp die man. Een drone waarvan je de operator niet kunt zien is voor velen een directe bedreiging van zijn/haar privacy.
  Koppel dit aan
  – de vaak negatieve berichtgeving over drones (het meeste nieuws is over de uitzonderingen, de regel is veel te saai!)
  – de luitjes die veel te lichtzinnig dronen en het verpesten voor de goedwillenden
  – de veel te strikte en overdreven EU wetgeving mb.t. veiligheid en certificering
  – de plasjes die landen daar nog eens overheen doen met nog meer beperkingen
  en je hebt de ingrediënten om een geweldig fraaie hobby daadwerkelijk de nek om te draaien.
  Er is in het verleden een officieel document opgesteld over privacy, maar dat is onleesbaar en daarmee onwerkbaar. Het gezonde verstand werkt een stuk beter.
  Ik blijf echter optimistisch mijn drones vliegen en geduldig reageren naar anderen, in de hoop dat het toch eens als normaal wordt ervaren!

  Beantwoorden
 • 28 augustus 2022 om 06:46
  Permalink

  Wordt het niet eens tijd dat de wetgeving wordt aangepast zoals bv in de usa?
  Daar wordt je als “legale” operator beschermd door de luchtvaart wet.
  Als een legale drone/operator wordt aangevallen, beschoten of moedwillig gehinderd is dat volgens de wetgeving in de usa een risio;s voor de omgeving en dus strafbaar.
  Het wpordt gezien als de burgerluchtvaart in gevaar brengen.

  Beantwoorden
 • 29 augustus 2022 om 08:34
  Permalink

  Wat doet iemand met een professionele luchtbuks met kijker op zijn vakantie adres? Vogeltjes afknallen? Loden kogeltjes de natuur in knallen?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier