Productnieuws

DJI introduceert Avata, een ‘ready to fly’ CineWhoop drone die wel tegen een stootje kan

Wil je ook wel eens zo’n mooie cinematische drone fly-through video maken, zonder dat je uren bezig bent om je eigen drone in elkaar te solderen of componenten op elkaar af te stemmen? Dan is de nieuwe DJI Avata FPV-drone misschien iets voor jou. Het gaat om de eerste ‘ready to fly’ CineWhoop drone in het assortiment van DJI.

Bestel de DJI Avata bij CameraNU.nl

CineWhoop-style

In de afgelopen jaren heb je op Dronewatch regelmatig prachtige fly-through dronevideo’s kunnen bekijken. De meest bekende is misschien wel Right Up Our Alley (gefilmd in en om een bowlingbaan), maar de veelbekeken rondvlucht door de Tesla Gigafactory in Berlijn (met een dansende Elon Musk op het eind) en deze longboardvideo mogen er ook zijn.

Deze video’s hebben met elkaar gemeen dat ze zijn opgenomen met behulp van zogenaamde CineWhoops. Dat zijn klein formaat FPV-drones met afgeschermde (‘ducted’) propellers. Dankzij die ducts kunnen dergelijke drones veilig nabij mensen vliegen en geeft het niet als ze ergens tegenaan vliegen. Je kunt CineWhoops in allerlei soorten en maten bestellen, ook zo goed als kant en klaar, maar vaak is het nog nog wel een beetje puzzelen met camera, videobril en controller.

DJI Avata

De nieuwe DJI Avata is ook een CineWhoop-style drone, maar dan volledig ready to fly. Alles wat je nodig hebt om te kunnen vliegen met de drone zit in het pakket (als je voor de Fly Smart Combo kiest): drone, accu, videobril en zender. Daarmee is de Avata de tweede FPV-drone in het assortiment van DJI: vorig jaar introduceerde het bedrijf de DJI FPV, maar daarmee kan alleen buiten worden gevlogen.

De Avata is relatief compact en lichtgewicht (ca. 400 gram). Voor de besturing kun je kiezen uit een traditionele controller met sticks, of de motion controller die DJI samen met de DJI FPV drone introduceerde. De beelden vanuit de camera bekijk je door middel van de nieuwe DJI Goggles 2. Daardoor krijg je de echte first person view-ervaring. Het bereik in CE-mode is maximaal ca. 2 km.

De drone leent zich perfect om indoor fly-through video’s te maken, waarbij de drone door de kleinste openingen kan vliegen. Maar outdoor shots zijn ook mogelijk. Bij buitengebruik moet er volgens de regelgeving wel iemand meekijken en de omgeving in de gaten houden. Mocht je ergens tegenaan vliegen, dan is er nog geen nood aan de man (vrouw): de drone kan wel tegen een stootje. Zelfs als de drone op zijn kop op de grond belandt, dan kun je dankzij de Turtle Mode de drone eenvoudig weer rechtop krijgen en verder vliegen.

Specs

De onboard camera filmt in 4K bij maximaal 60 fps, of 1080p HD 120 fps voor slowmotion shots. De beeldhoek is 155º. De beeldstabilisatie is softwarematig, op basis van DJI’s HorizonSteady-technologie in combinatie met RockSteady dat we kennen van de DJI action cams. Het is mogelijk om de camera tijdens het vliegen omhoog of omlaag te draaien (tilt).

De vliegtijd zou onder ideale omstandigheden maar liefst 18 minuten bedragen, alhoewel je in de praktijk eerder aan 12 minuten moet denken. Dat is nog altijd best lang, vergeleken met de 5-6 minuten voor de meeste CineWhoops. De drone voorziet in Auto landing of Return to home in geval van signaalverlies. De beelden worden opgeslagen op een intern geheugen van 20 GB. Het is ook mogelijk om een microSD-kaart te plaatsen.

De nieuwe DJI Goggles 2 videobril is kleiner en lichter dan zijn voorganger. Beelden worden dankzij het O3+ videoprotocol met minimale vertraging in HD-kwaliteit geprojecteerd op de ingebouwde micro-OLED schermpjes.

Prijs en beschikbaarheid

De basisuitvoering van de DJI Avata (zonder controller en videobril) kost € 579,-. De DJI Avata Fly Smart Combo met de vorige generatie Goggles en Motion Controller kost € 1.149,-. De meest uitgebreide variant, de DJI Avata Pro-View Combo met Motion Controller en nieuwe Goggles 2 moet maar liefst € 1.429,- opbrengen. Dat is nog zonder extra accu’s, door voor moet je de optionele Fly More Kit bijbestellen.

Bestel de DJI Avata bij CameraNU.nl

Let op: de drone heeft (nog) geen Cx-label. Dat wil zeggen dat je vooralsnog in de overgangsregeling voor legacy drones valt. Gezien het lage gewicht (<500 gram) mag je met de DJI Avata tot eind 2023 in Open categorie A1 vliegen, zolang er een observer bij is en je beschikt over het juiste dronebewijs.

Voorbeeldvideo

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI introduceert Avata, een ‘ready to fly’ CineWhoop drone die wel tegen een stootje kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier