Incident

Chinese man ernstig gewond na aanvaring met cargodrone

Een Chinese man is ernstig gewond geraakt als gevolg van een aanvaring met een cargodrone. Het voorval vond plaats tijdens het blussen van een brand in een heuvelachtige wijk in de Chinese miljoenenstad Chongqing. De man, die als vrijwilliger hielp met de brandbestrijding, liep als gevolg van het ongeluk ernstige snijwonden aan zijn hoofd op.

Ongeluk

Door de aanhoudende hoge temperatuur in Chongqing zijn er de laatste tijd veel bosbranden achter elkaar ontstaan. Ter ondersteuning van de brandbestrijding worden ook cargodrones ingezet, voor het aanvoeren van materiaal.

Tijdens het blussen van een brand in het district Beibei ging het echter vreselijk mis. Door een nog onbekende oorzaak werd een mannelijke vrijwilliger ter hoogte van zijn hoofd geraakt door de propellers van een cargodrone. Hij liep daardoor zware bloedingen en ernstige verwondingen op.

Op beelden die kort na het incident zijn gemaakt is te zien dat de drone op zijn kant ligt. Niet duidelijk is wat er voorafging aan het voorval. Na het ongeval werd door middel van een andere cargodrone een brancard omhoog gebracht, waarna het slachtoffer de berg af werd gedragen en naar het ziekenhuis werd gestuurd voor eerste hulp.

Cargodrone

Een cargodrone is een groot formaat multirotor, die per vlucht een paar honderd kilogram aan nuttige lading kan vervoeren. In China worden dergelijke drones onder andere ontwikkeld door EHang. Ook het Duitse VoloCopter heeft een cargodrone gepresenteerd: de VoloDrone. In Nederland ontwikkelde Machinefabriek Boessenkool een ‘vliegende tractor‘. Dergelijke toestellen kunnen tot honderden kilo’s aan payload vervoeren, over afstanden variërend van een paar km tot enkele tientallen kilometers. Het doel is om helikoptervluchten overbodig te maken.

Dergelijke drones mogen in de EU niet zomaar worden ingezet. Voor het vliegen met dit formaat drones nabij mensen zal de operator moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen, volgens de bepalingen van de Certified categorie voor dronevluchten met een zeer hoog risico. Deze wettelijke vereisten in deze categorie zijn nog volop in ontwikkeling. In China zijn de regels echter een stuk minder streng en mogen dergelijke drones al worden ingezet, onder andere ten behoeve van brandbestrijding.

(bron: Three Gorges News, via Kanzhaji)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier