Incident

Marechaussee confisqueert drone bij Paleis Het Loo

De Koninklijke Marechaussee heeft een drone in beslag genomen waarmee boven het grondgebied van Paleis Het Loo werd gevlogen. Daar moest een hoogwerker van de brandweer voor komen, want de drone bleek in een boom beland te zijn. De Marechaussee onderzoekt nu wie de eigenaar is van de drone. Boven Paleis Het Loo geldt een vliegverbod voor drones.

In boom beland

Het voorval vond zondagmiddag 28 juli plaats. Een oplettende wacht van de Koninklijke Marechaussee zag de drone overvliegen. Na enige tijd bleek de drone een boom ingevlogen te zijn. Er kwam een hoogwerker van de brandweer aan te pas om het toestel te kunnen bergen.

De drone is direct na de reddingsactie in beslag genomen door de Marechaussee. Een woordvoerder vertelt in De Stentor waarom: “Er zijn bepaalde ‘no-go-areas’ waar je niet mag vliegen, ook niet met een drone. Veel van die plaatsen zijn vliegvelden of militaire terreinen. Het gebeurt weleens dat er bij vliegvelden toch drones op verboden plekken vliegen. Op terreinen die door de Koninklijke Marechaussee bewaakt worden, proberen we altijd de piloot op te sporen.’’

No-flyzone

Paleis Het Loo is aangemerkt als ‘vitale infrastructuur’ en geldt derhalve als een no-flyzone voor drones in de Open categorie. De zones zijn te vinden in apps als GoDrone en Aeret.

(coverfoto: Zairon, CC-BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Marechaussee confisqueert drone bij Paleis Het Loo

  • Ach doe dit nou niet mensen… Dit soort incidenten hoeven maar een aantal keren te gebeuren voor dat er nóg meer regels en wetten worden ingediend om drones verder te beperken. Je zou toch moeten weten als drone piloot dat dit soort gebouwen en omgevingen gewoon een no-fly zone is.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier