Nieuws

Privacywaakhond EFF bezorgd over drones die buiten het zicht van piloot vliegen

De Amerikaanse privacywaakhond Electronic Frontier Foundation (EFF) maakt zich grote zorgen over de opmars van dronevluchten buiten het zicht van de piloot (BVLOS). Het risico bestaat volgens het EFF dat laagvliegende drones door middel van camera’s en andere sensoren allerlei informatie over mensen gaan verzamelen. Die informatie kan vervolgens mogelijk gedeeld worden met overheden.

Buiten het zicht vliegen

In de meeste landen mogen drones op dit moment alleen op zichtafstand van de piloot worden gebruikt. Maar dankzij technologische en procedurele innovaties komen dronevluchten over langere afstanden langzaamaan binnen handbereik. De drone vliegt dan buiten het zicht van de piloot. Dat wordt ook wel beyond visual line of sight genoemd, afgekort BVLOS.

BVLOS-vliegen brengt allerlei nieuwe toepassingen met zich mee, zoals het afleveren van pakketjes, het vervoeren van spoedeisende medische hulpgoederen of het uitvoeren van inspecties over grote afstanden. Veel bedrijven kunnen dan ook niet wachten om aan de slag te gaan met BVLOS-drone-operaties. Ook in Nederland wordt er geëxperimenteerd met BVLOS-vliegen.

Informatie verzamelen

De EFF maakt zich echter grote zorgen over de opkomst van BVLOS-dronevluchten. Drones kunnen worden uitgerust met allerlei sensoren, waaronder camera’s, laserscanners of wifi-sniffers. Het is niet ondenkbaar dat die gedurende iedere vlucht informatie verzamelen over personen op de grond en hun grondgebied. Omdat drones relatief laag overvliegen kunnen ze meer details waarnemen dan bijvoorbeeld satellieten. Bovendien brengen AI-applicaties zoals kenteken- of gezichtsherkenning weer andere privacyaspecten met zich mee.

Volgens EFF stelt de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA qua privacyborging onvoldoende eisen aan drone-operators die BVLOS willen gaan vliegen. Volgens Andres Arrieta van de EFF moet daar verandering in komen: “Omdat drones over je woning vliegen zijn traditionele barrières om je privacy te beschermen, zoals hekken, niet van toepassing. Drones kunnen in je tuin kijken en hebben een beter zicht op je privéleven.”

Een bijkomend probleem is dat de door bedrijven verzamelde data soms in handen komt van overheden. EFF noemt als voorbeeld de Ring-deurbelcamera van Amazon. In het verleden werden opnamen die met deze camera werden gemaakt gedeeld met opsporingsdiensten, zonder dat de gebruikers daarvoor toestemming hadden gegeven.

Aanbevelingen

De EFF doet een aantal aanbevelingen aan de FAA. Zo zouden drone-operators verplicht moeten worden om het publiek te informeren over het type en doel van de voorgenomen BVLOS-drone-operaties. Daarnaast zouden operators moeten beschrijven op welke manier er gegevens worden verzameld en hoe deze worden verwerkt. Een privacy-impactbeoordeling zou standaard onderdeel moeten uitmaken van iedere BVLOS-vergunningaanvraag.

(coverafbeelding: EFF)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier