ProProductnieuws

Teledyne FLIR lanceert drone met zowel thermische als optische zoomcamera

In de wereld van thermische inspecties is Teledyne FLIR een welbekende naam. In het verleden leverde het bedrijf ook warmtebeeldcamera’s aan dronefabrikanten. Met de introductie van SIRAS gooit Teledyne FLIR het over een andere boeg en gaat het bedrijf nu zelf drones leveren aan professionele gebruikers. Het eerste model beschikt zowel over een thermische als optische zoomcamera.

Gericht op professionals

Met de SIRAS drone – een afkorting van Secure Infrared Aerial System – richt Teledyne FLIR zich op gebruikers in diverse veeleisende sectoren, waaronder brandweer, politie, inspectie en beveiliging. Die hebben doorgaans behoefte aan zowel een optische camera (liefst met zoom) in combinatie met een warmtebeeldcamera, om bijvoorbeeld brandhaarden op te sporen of ’s nachts vermiste personen te lokaliseren.

Met de SIRAS worden deze gebruikersgroepen op hun wenken bediend. Zo beschikt de SIRAS over een Vue TV128 radiometrische camera op basis van een Boson-sensor met een oplossend vermogen van 640 x 512 pixels. Het digitale zoombereik van deze warmtebeeldcamera is 5x. De RGB-camera heeft een oplossend vermogen van 16 megapixels en kan tot 128x inzoomen. De payload is verwisselbaar, met het oog op toekomstige toepassingen.

Volgens Teledyne FLIR is de SIRAS momenteel de enige Enterprise-drone die beschikt over de gepatenteerde MSX-technologie. Daarbij worden details zoals geregistreerd in het visuele spectrum over de thermografische beelden gelegd. Op die manier krijgt de gebruiker een beter beeld van de situatie, iets wat met name bij inspectiewerk van belang is.

Dankzij MSX-technologie worden details extra goed zichtbaar.

Dataveiligheid

Een aspect waar Teledyne FLIR extra de nadruk op legt is dataveiligheid. Zo maakt de drone geen contact met servers in de cloud. Piloten hoeven niet eerst een online profiel te maken alvorens te kunnen vliegen. Beelden worden opgeslagen op een onboard SD-kaart en ook niet gedeeld met de cloud.

Opmerkelijk is de keuze van Teledyne FLIR om de drone niet uit te rusten met geofencing-technologie. Dat betekent dat de drone in principe overal kan opstijgen, ook nabij luchthavens en in no-flyzones. Het is aan de gebruiker om te bepalen of er wel of niet gevlogen mag worden. Er hoeft niet eerst een geozone unlock aangevraagd te worden, zoals bij DJI.

Compact en inklapbaar

De drone heeft een inklapbaar ontwerp en kan daardoor tot een compact pakket opgevouwen worden, klein genoeg om in een rugzak te passen. De bijgeleverde smart controller beschikt over een ingebouwd display en maakt via een 2,4 en 5,8 GHz radioverbinding contact met de drone. Het systeem is binnen een minuut gebruiksklaar te maken.

De drone heeft een IP-54-rating (stof- en waterdicht) en kan ca. 31 minuten vliegen. De accu’s zijn hot swappable, wat wil zeggen dat de drone niet uitgeschakeld hoeft te worden tijdens een accuwissel. Ten behoeve van de veiligheid voorziet de drone in een voorwaarts gerichte radar ten behoeve van obstakeldetectie.

Prijs en beschikbaarheid

De SIRAS heeft in de VS een prijskaartje gekregen van 9.695 dollar. Onduidelijk is nog of de drone op korte termijn ook in de EU verkrijgbaar zal zijn, en wat hier de verkoopprijs zal worden.

Teledyne FLIR claimt met deze prijsstelling de concurrentie met China prima aan te kunnen: “Op dit moment domineren in China gevestigde bedrijven de wereldwijde markt voor industriële drones, maar worden steeds minder als onbetrouwbaar beschouwd als het gaat om privacy en dataveiligheid. SIRAS levert de informatieveiligheid en opties die klanten in Noord-Amerika en Europa nodig hebben, maar dan tegen een prijs op het niveau van de in China gevestigde dronemakers.”

Helemaal ‘Made in America’ is de SIRAS overigens niet. De productie van de drone is uitbesteed aan Coretronic Intelligent Robotics Corporation in Taiwan. De payload wordt vervolgens in de VS gemonteerd, waarna ook de uiteindelijke kwaliteitscontrole in de VS plaatsvindt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier