Pro

Matternet verkrijgt als eerste typegoedkeuring op delivery drone

Het Amerikaanse bedrijf Matternet heeft als eerste een Amerikaanse typegoedkeuring verkregen op een delivery drone. Het gaat om de Matternet M2, een drone die een nuttige lading van 2 kg over een afstand van 20 km kan vervoeren. Dankzij de typegoedkeuring, die werd afgegeven door de FAA, kan Matternet naar eigen zeggen wereldwijd vaart maken achter initiatieven op het gebied van commerciële drone delivery.

Typecertificaat

Het afgeven van een typecertificaat is een langdurig proces. Niet alleen moet de fabrikant kunnen aantonen dat een bepaald toestel aan alle veiligheidseisen voldoet en luchtwaardig is, ook moet de fabrikant aannemelijk maken dat alle in de toekomst te produceren drones van hetzelfde type óók zullen voldoen aan de eisen. Dat vergt een uitontwikkeld productieproces en een strenge kwaliteitscontrole.

Een typegoedkeuring is van groot belang voor commerciële operators. In de VS bijvoorbeeld mogen zogenaamde Part 135-operators (dat kunnen zowel vliegmaatschappijen als exploitanten van delivery drones zijn) alleen vliegen met toestellen die een typegoedkeuring hebben. Tenminste, zonder dat er aanvullende ontheffingen of vergunningen nodig zijn. Maar in de VS was er tot nu toe geen enkele civiele drone met een typegoedkeuring voorhanden. Daar komt verandering in met de typegoedkeuring van de Matternet M2.

Matternet M2

De Matternet M2 als zodanig gaat al even mee. Al in 2016 werd er met drones van dit type gevlogen. In 2017 ging er een proefproject van start in samenwerking met Swiss Post. Daarbij werden bloedmonsters vervoerd tussen ziekenhuizen in Bern, Zurich en Lugano. Dat ging niet altijd goed: in juli 2019 crashte een drone van het bedrijf vlakbij een groepje spelende kinderen. Na uitgebreid onderzoek en het doorvoeren van verbeteringen werden de vluchten hervat.

Ondertussen is het toestel volgens de FAA dusdanig ver uitontwikkeld dat er een typegoedkeuring kon worden afgegeven. Dat betekent dat operators die aan de slag willen gaan met dronebezorging zich volledig kunnen focussen op de operatie en de implementatie van de gebruikelijke veiligheidsprocedures. Alhoewel er nog altijd de nodige drempels zijn, waaronder de in veel landen beperkte mogelijkheden voor BVLOS-vliegen, komt drone delivery daarmee weer een stapje dichterbij.

‘Klaar voor schaalvergroting’

In 2019 ging Matternet in de VS een samenwerking aan met UPS, met als doel om een ‘drone airline’ voor goederenvervoer te gaan exploiteren. Van een grootschalige operatie is echter nog geen sprake: het bleef bij pilotprojecten her en der in de VS. In 2021 kondigde Matternet een stedelijk drone delivery-netwerk aan in Abu Dhabi. En nadat Swiss Post zich in 2022 terugtrok uit het drone delivery-project, gaf Matternet te kennen de exploitatie in Zwitserland over te nemen.

Alles bij elkaar heeft Matternet tot nu toe naar eigen zeggen ruim 20.000 commerciële vluchten uitgevoerd. Andreas Raptopoulos, oprichter en CEO van Matternet: “Drone delivery zal een revolutie teweegbrengen in de gezondheidszorg en e-commerce in de VS. We lopen voorop in deze revolutie sinds de lancering van Amerikaanse activiteiten in 2019 – we zijn nu klaar voor schaalvergroting.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier