Video

Mavic 3 filmt piek van Mount Everest op ruim 9 km hoogte

Bergbeklimmers weten het: hoe hoger je komt, hoe ijler de lucht. Om die reden dragen veel alpinisten die de Mount Everest bedwingen een zuurstofmasker. Ook drones hebben moeite met de ijlere lucht. Om die reden is het serviceplafond van de meeste drones vastgesteld op zo’n 6.000 meter. Toch lukte het een bergbeklimmer en zijn team om met een DJI Mavic 3 de top van de Mount Everest te filmen, op ruim 9 km hoogte.

Uitdagingen

Elk type drone heeft het moeilijk op zeer grote hoogtes, vanwege de dunnere atmosfeer. Een paar jaar geleden werd een DJI Mavic-drone ingezet om te helpen bij een reddingsoperatie op de K2. Die specifieke drone bevatte softwareaanpassingen (hacks) waardoor de propellers sneller konden draaien, wat nodig was om voldoende lift te genereren om de drone op zeer grote hoogte te laten vliegen.

Naast de uitdagingen die een ijle atmosfeer met zich meebrengt, zijn er nog andere obstakels om te overwinnen. Accu’s presteren bijvoorbeeld slecht bij lage temperaturen, dus moeten ze voor de vlucht opgewarmd worden. Bovendien kan er ijsvorming optreden op de propellerbladen, waardoor de drone zonder waarschuwing vooraf uit de lucht kan vallen.

Niet alleen de drone, maar ook de dronepiloot krijgt het nodige te verduren op zeer grote hoogte. Naar de top van de Mount Everest klimmen is al zwaar genoeg. Laat staan als je nog een paar kilo extra mee moet torsen, aan drone en extra accu’s. En probeer maar eens om bij ijzige kou een drone te besturen: voor je het weet heb je frostbite in je vingers. Dan moet ook het weer nog eens meewerken, aangezien de top van de berg vaak in de jetstream ligt met wind die te sterk is om te kunnen vliegen.

Toch lukte het een team van 8KRaw Films om een dronevideo op te nemen boven het dak van de aarde. “Dit is de Mount Everest. Het hoogste punt op aarde. Een plek waar de weersomstandigheden buitengewoon uitdagend zijn. We hebben een gedetailleerd vluchtplan ontwikkeld waarmee de videografen de ultieme dronevlucht vanaf de top konden maken – en daarmee de adembenemende schoonheid van de berg en de omliggende uitzichten in beeld brachten, zoals nog niet eerder vertoond.”

9.233 meter ASL

In onderstaande video zie je de DJI Mavic 3 opstijgt vanaf 8.849 meter (29.032 voet) en daarna rond de top van de Mount Everest vliegt. De drone bereikt op een gegeven moment een maximale hoogte van 9.233 meter (30.292 voet) boven zeeniveau: een indrukwekkende prestatie, zeker als je bedenkt dat de meeste helikopters amper het basiskamp van de Mount Everest kunnen bereiken…

Haye Kesteloo

Haye is drijvende kracht achter de Amerikaanse blog DroneXL.co.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier