ProProductnieuws

In één dronevlucht tot vier watermonsters nemen? Nero Poli maakt het mogelijk

Het Australische bedrijf Sphere Drones heeft een nieuw waterbemonsteringsysteem ontwikkeld dat gebruikt kan worden in combinatie met diverse DJI-drones. Het systeem genaamd Nero Poli kan tijdens één vlucht tot vier watermonsters nemen, tot een maximale diepte van drie meter. Daarbij is het mogelijk om ook meteen de watertemperatuur te meten.

Bemonstering per drone

Het routinematig nemen van monsters van het oppervlaktewater is bij uitstek een taak die door drones kan worden uitgevoerd. Het voordeel is dat de monsters steeds op precies dezelfde locatie genomen kunnen worden, en dat de tijd die gaat zitten in het verzamelen van de monsters flink omlaag kan.

In samenwerking met Sydney Water ontwikkelde Sphere Drones een nieuw systeem om watermonsters te nemen: Nero Poli. Het systeem stelt de gebruiker in staat om per vlucht vier verschillende watermonsters te nemen. Daarbij kan een diepte tot drie meter worden bereikt.

Dankzij een flowsensor kan precies bepaald worden hoeveel water er wordt ingenomen. Om contaminatie te voorkomen voorziet de Nero Poli in eenrichtingsspoeling. En door middel van een ingebouwde thermometer is het mogelijk om meteen op dezelfde diepte de watertemperatuur te meten tijdens het nemen van een monster.

Compatibiliteit

De Nero Poli kan gebruikt worden in combinatie met verschillende drones van DJI, namelijk de DJI Matrice 200/210, Matrice 300 en Matrice 600/600 Pro. De Nero Poli heeft een eigen stroomvoorziening, los van de drone. Het systeem wordt op afstand aangestuurd door een standalone controller met touchscreen.

Voor de veiligheid kan de slang waarmee de monsters worden genomen op afstand worden losgekoppeld. Op die manier kunnen zowel de drone als het samplingsysteem veilig terugkeren als de slang bijvoorbeeld vast komt te zitten.

Andere systemen

Nero Poli is niet het enige systeem dat speciaal ontwikkeld werd voor het nemen van watermonsters. Zo ontwikkelde het Letse bedrijf SPH Engineering een volledig geautomatiseerd waterbemonsteringsysteem voor de DJI M300. En in Nederland werd de drijvende Pelikaandrone ontwikkeld. Die had als voordeel dat de watermonsters direct geanalyseerd kunnen worden, door middel van een flowcytometer.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier