Markt

Deze drones zijn in 2022 het populairst bij hobbyisten en professionals

Welke drones zijn momenteel het populairst bij zowel hobbyisten als professionele dronefotografen? Fotografiewebsite Shotkit besloot een enquete te houden onder 1.300 Amerikaanse deelnemers om een antwoord te krijgen op die vraag. Wat blijkt, dronemaker DJI domineert nog altijd de top drie bij beide gebruikersgroepen. Maar toch zijn de verdere uitkomsten best verrassend te noemen.

Populairste drones bij hobbyisten

Aan het onderzoek deden 1.300 respondenten mee. Bijna 1.000 van hen gaf aan hun drone hobbymatig te gebruiken. Veruit de populairste cameradrone bij hobbyisten is de Mavic Mini. Het gaat daarbij niet om de nieuwere modellen, maar om de originele versie, die in 2019 werd uitgebracht en niet meer te koop is op de website van DJI.

Op de tweede plaats komt de DJI Mini 2, geïntroduceerd in november 2020, gevolgd door de Ryze Tello op de derde plek. Hoewel de Tello-drone is gemaakt door een bedrijf genaamd Ryze, gebruikt het DJI-onderdelen – en heeft het dus nauwe banden met DJI.

Pas na de drie podiumplaatsen staan niet-DJI (of aan DJI gelieerde) merken op de ranglijst. Veel daarvan zijn speelgoeddrones, zoals die op Amazon en andere websites verkocht worden. En misschien het meest verrassend is het feit dat enkele amateurgebruikers nog steeds met DJI Phantoms van de eerste generatie vliegen: dat model werd in 2013 geïntroduceerd. Slechts twee amateurfotografen gaven aan de nieuwste DJI Mini 3 Pro te bezitten. Mogelijk is de hoge prijs van deze drone daar debet aan.

Populairste drones bij professionals

Het lijstje van populairste drones bij professionele gebruikers wordt aangevoerd door de DJI Mavic 2 Pro, het voormalige vlaggenschip van de Mavic-serie, met een 1” Hasselblad-sensor. Op twee staat de eerste generatie Mavic Pro, met als derde de DJI Phantom 4. Onduidelijk is alleen of daar ook de Phantom 4 Pro onder valt: dat was namelijk de eerste compacte DJI-drone met een 1” sensor in combinatie met een mechanische sluiter en om die reden geliefd bij professionals.

Verrassend genoeg komt de DJI Mavic 3 niet in de top 3 van het lijstje voor. Volgens Shotkit zijn professionals die de Mavic 2 Pro bezitten nog altijd tevreden met de prestaties van dat model drone en zien ze de noodzaak niet om te upgraden naar de Mavic 3. Opvallend is ook dat een paar professionele fotografen aangaven de Mini 3 Pro te gebruiken. Dat is een indicatie dat de mogelijkheden van deze drone van minder dan 250 g zelfs voor professionals de moeite waard zijn.

(bron: Shotkit / The Drone Girl)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Deze drones zijn in 2022 het populairst bij hobbyisten en professionals

  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Zo vreemd is dat niet. De Air, Air 2 en Air 2S zijn nooit echt doorgebroken. Te duur voor veel hobbyisten, en kwalitatief niet goed genoeg voor pro’s. De Air 2S biedt weliswaar prima beeld maar weer geen variabel diafragma, iets wat met name videomakers afschrikt.

   Beantwoorden
 • Ik zal wel moeite met lezen hebben maar in de tekst van het artikel staat: “Verrassend genoeg komt de DJI Mavic 3 niet in het lijstje voor”. Kijk ik in de tabel dan staat de Mavic 3 op de vierde plaats.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Goed opgemerkt! Er had moeten staan: ‘…niet in de top 3 van het lijstje…’. Dat is aangepast.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier