Nieuws

United Airlines zet vol in op dronetaxi’s voor personenvervoer over korte afstanden

De Amerikaanse vliegmaatschappij United Airlines heeft een bestelling geplaatst voor de levering van 200 vierpersoons dronetaxi’s. Daarmee wil het bedrijf zich gaan richten op het vervoeren van personen van en naar luchthavens en daarmee autoritten overbodig maken en de CO2-uitstoot terugdringen. De dronetaxi’s zullen worden geleverd door Embraer-dochter Eve Air Mobility.

Autoritten overbodig maken

De bestelling van 200 dronetaxi’s bij Eve volgt op een eerdere bestelling van 100 eVTOL-toestellen bij Archer Aviation. Ook heeft United Airlines de intentie uitgesproken om in de toekomst nog eens 200 dronetaxi’s bij Eve te bestellen. Volgens United Airlines hebben elektrische verticaal-opstijgende-en-landende eVTOLs de potentie om autoritten van en naar luchthavens overbodig te maken, met dalende emissies tot gevolg.

De elektrisch aangedreven dronetaxi van Eve heeft een bereik van zo’n 100 km. De kruissnelheid is ca. 200 km/uur. Aan boord kunnen vier passagiers plus een piloot. In de toekomst moet de piloot overbodig worden en zouden er tot zes personen in het toestel passen. Vergeleken met een helikopter is het toestel veel stiller en energiezuiniger. De eVTOL die Eve heeft ontwikkeld moet echter nog gecertificeerd worden.

Aanvullende infrastructuur

Volgens United Airlines is er nog wel aanvullende infrastructuur nodig om vluchten met de dronetaxi’s te accomoderen. Niet alleen op luchthavens, maar ook in steden: de zogenaamde vertiports. “Maar we denken dat deze industrie zich aan het eind van dit decennium flink gaat versnellen”, aldus United Airlines-CEO Michael Leskinen.

Uiteindelijk zou een ritje in een dronetaxi naar de luchthaven zo’n 100-150 dollar per persoon moeten gaan kosten. United Airlines wil vanaf 2026 met de dronetaxi’s gaan vliegen. Ook andere vliegmaatschappijen, waaronder American Airlines, willen gebruik gaan maken van elektrisch aangedreven luchttaxi’s voor personenvervoer over korte afstanden.

Een artist’s impression van een vertiport op het dak van een wolkenkrabber. Bron: Eve Air Mobility
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier