Nieuws

Oekraïense scholier wint $100.000 met drone die landmijnen opspoort

De 17-jarige Oekraïense scholier Igor Klymenko heeft een prijs gekregen van 100.000 dollar voor de ontwikkeling van een drone die landmijnen op kan sporen. Igor werkte al een paar jaar aan zijn uitvinding, maar toen de oorlog in Oekraïne uitbrak kwam de ontwikkeling in een stroomversnelling en in een schuilkelder bouwde hij twee prototypes. Het prijzengeld wil Igor aanwenden voor massaproductie van de drone.

Quadcopter Mines Detector

Al op zijn tiende was Igor in de weer met het sleutelen aan drones en en het bedenken van nuttige toepassingen. Eén van zijn ideeën was om landmijnen vanuit de lucht met behulp van drones op te sporen. Twee jaar geleden begon hij aan de uitwerking van dat idee. Dit resulteerde in de Quadcopter Mines Detector, die hij daarna presenteerde op tal van wedstrijden en tentoonstellingen. Onlangs werd zijn uitvinding bekroond met de Global Student Prize 2022.

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, raakte Igor vastberaden om een succes te maken van de vliegende mijnenveger. Sindsdien heeft hij in een schuilkelder twee werkende prototypes van zijn apparaat ontwikkeld. Inmiddels werkt Igor samen met investeerders en verschillende organisaties aan een snelle implementatie om het aantal slachtoffers van explosieven te verminderen. Ondertussen probeert Igor om zijn middelbare school af te maken en geeft hij online wiskundelessen aan medescholieren.

Volgens Igor is zijn drone in staat om mijnen vanuit de lucht tot op twee centimeter nauwkeurig te lokaliseren. In de toekomst wil hij de drone uitrusten met een verfspuit, zodat de mijnen meteen gemarkeerd kunnen worden. Ook denkt Igor aan de toevoeging van AI, waardoor de drone zelf kan bepalen om wat voor type landmijn het gaat.

Vergelijkbare projecten

Overigens is het idee voor een mijnenvegende drone niet nieuw. In 2016 presenteerde Massoud Hassani uit Eindhoven de Mine Kafon Drone, die door middel van een metaaldetector mijnen kon opsporen. Dat systeem werd later uitgebreid met een tweede drone die landmijnen kan laten ontploffen.

Ook in 2016 presenteerde onderzoeker John Fardoulis van de universiteit van Bristol een systeem bestaande uit een drone met een hyperspectrale camera. Het idee is dat lekkende chemicaliën uit mijnen invloed hebben op de groei van de omliggende vegetatie. Dat zou dan waargenomen kunnen worden door de drone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier