Nieuws

Schotland krijgt landelijke drone-bezorgdienst voor medische goederen

Onder de naam CAELUS zal er komende jaren in Schotland gewerkt worden aan de uitrol van een landelijk dekkende drone-bezorgdienst voor medische goederen. Daarvoor wordt vanuit de Britse overheid een subsidie ter beschikking gesteld van ruim elf miljoen euro. De delivery drones moeten zowel eilanden als afgelegen en stedelijke gebieden gaan bedienen.

Nationaal drone-netwerk

Het CAELUS (Care & Equity – Healthcare Logistics UAS Scotland)-consortium bestaat uit zestien partijen, waaronder de University of Strathclyde, de Britse luchtvaartautoriteit NATS en NHS Scotland. Samen werken ze aan de ontwikkeling van het eerste nationale drone-netwerk voor het transport van essentiële medicijnen, bloed en andere medische benodigdheden door heel Schotland. De vluchten worden uitgevoerd door drone-operator Skyports.

Sinds de start van het project in januari 2020 zijn er drone-landingsstations ontworpen voor NHS-locaties in heel Schotland en is er een virtueel model (digital twin) ontwikkeld van het beoogde leveringsnetwerk dat ziekenhuizen, pathologielaboratoria, distributiecentra en huisartsenpraktijken in heel Schotland met elkaar verbindt. Dankzij de nieuwe subsidie kan de infrastructuur verder uitgerold worden.

Kwaliteit van zorg garanderen

Fiona Smith van AGS Airports Group en projectleider van CAELUS stelt dat het project van groot belang om de kwaliteit van de zorg in de toekomst te kunnen blijven garanderen, ook in afgelegen gebieden. “Een drone-netwerk kan ervoor zorgen dat kritieke medische benodigdheden efficiënter kunnen worden geleverd, het kan de wachttijden voor testresultaten verkorten en, nog belangrijker, het kan zorgen voor gelijke zorg tussen stedelijke en afgelegen plattelandsgemeenschappen.”

Volgens Smith behelst het project niet alleen het ontwikkelen en testen van de infrastructuur om drone-bezorging mogelijk te maken, maar is er ook aandacht voor publieke acceptatie. “Naast het uitvoeren van vluchten beginnen we met de constructie van de infrastructuur die nodig is om de drones in heel Schotland te ondersteunen. Dit omvat het bouwen van prototype-landingsbases en digitale en communicatie-infrastructuur. We zullen ook samenwerken met lokale gemeenschappen om ervoor te zorgen dat ze begrijpen waarom en hoe de drones zullen worden gebruikt.”

Verbeteren van medische logistiek

Ook Hazel Dempsey (innovatie NHS) denkt dat drone delivery van essentieel belang is voor de verbetering van de medische logistiek. “Ons doel, vanuit een NHS-perspectief, is om het gebruik van drone-technologie in stedelijke, landelijke en afgelegen gebieden te testen. We willen testen of het gebruik van drones belangrijke aspecten van onze logistieke dienstverlening zal verbeteren, zoals het het transport van laboratoriummonsters, bloedproducten, chemotherapie en medicijnen. Uiteindelijk willen we onderzoeken of drone-technologie de diagnose en behandeling van medische problemen kan versnellen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier