ProProductnieuws

Nederlandse dronefabrikant lanceert fixed-wing drone met 4,5 uur vliegtijd: DeltaQuad Evo

De Nederlandse dronefabrikant Vertical Technologies heeft een nieuw model eVTOL drone gelanceerd die een maximale vliegtijd van 4,5 uur mogelijk maakt. De DeltaQuad Evo is gebaseerd op een fixed-wing ontwerp en kan verticaal opstijgen en landen. De drone leent zich bij uitstek voor toepassingen als mapping, inspecties en bewaking. Het toestel kan zowel voor commerciële als militaire missies worden ingezet.

DeltaQuad Evo

Met de DeltaQuad Evo speelt Vertical Technologies in op het snel groeiende gebruik van drones in industrieën en overheden wereldwijd, waarbij gebruikers steeds strengere eisen stellen op het gebied van prestaties en productiviteit. “Ongeveer twee jaar geleden merkten we dat de vereisten voor eVTOL-drones aan het veranderen waren. We zagen een snel groeiende vraag naar langere vluchttijden en flexibele laadmogelijkheden, met lagere total cost of ownership”, zegt directeur Douwe Zeeman.

Met die eisen in het achterhoofd ging het bedrijf terug naar de tekentafel. Dat resulteerde in de Evo. De innovatieve vleugelvorm zorgt voor aerodynamische efficiëntie, verbeterde luchtweerstand en de mogelijkheid om twee payloads tegelijkertijd mee te nemen en te bedienen. Het modulaire ontwerp van de drone moet de onderhoudskosten aanzienlijk verminderen. Het casco is gemaakt van fiberglas, koolstofvezel en kevlar. Dat maakt de drone geschikt voor intensief gebruik onder veeleisende omstandigheden. Het systeem weegt 6 kg. De MTOW is 9 kg.

Twee payload bays

De twee universele payload bays, met een totaal draagvermogen van 3 kg, bieden plaats aan een breed scala aan sensoren voor bewaking, mapping, multispectrale beelden en LiDAR. Dit maakt het platform geschikt voor een verscheidenheid aan taken en zorgt voor eenvoudige aanpassing en integratie van toekomstige sensoren.

Als voorbeelden van mogelijke payloads noemt Vertical Technologies de Sony A7R mark IV voor mapping, de Nextvision Raptor voor security en surveillance, de YellowScan LiDAR voor het maken van 3D point clouds, de AgEagle Micasense Altum PT voor landbouwtoepassingen en de Workswell Wiris pro voor thermische mappingmissies.

Op 1 accu vliegt de drone maximaal 3 uur en kan dan 170 km afleggen. Het is ook mogelijk om een extra accu te plaatsen. Dan is er nog ruimte voor 1 payload van max 1 kg. In dat geval kan de drone 4,5 uur in de lucht blijven en maximaal 280 km afleggen.

Bediening en dataverwerking

De drone kan zowel via een directe radioverbinding als via een mobiele dataverbinding (LTE) worden aangestuurd. Het systeem draait op Auterion OS. Dankzij Auterion Skynode is het mogelijk om data in realtime te verwerken, nog tijdens de uitvoering van een vlucht. Het Auterion-besturingssysteem biedt daarnaast flexibele connectiviteitsopties om gegevensworkflows, aangepaste apps en AI voor zakelijke en overheidsklanten mogelijk te maken.

Inmiddels is de DeltaQua Evo beschikbaar voor een selecte groep eindgebruikers, die testen kunnen uitvoeren met het platform. Partijen die interesse hebben om de Evo en de payloadopties te testen kunnen contact opnemen met Vertical Technologies.

Over Vertical Technologies

Vertical Technologies werd opgericht in 2012 door Sander Smeets, de huidige CTO. In 2017 lanceerde het bedrijf de DeltaQuad, naar eigen zeggen de eerste drone met een payloadcapaciteit van 1 kg in combinatie met een flight range van 100 km. Dit systeem wordt inmiddels wereldwijd gebruikt voor uiteenlopende toepassingen, van landbouw tot defensie en geografie tot mijnbouw. De toestellen worden in Nederland ontwikkeld en gefabriceerd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Nederlandse dronefabrikant lanceert fixed-wing drone met 4,5 uur vliegtijd: DeltaQuad Evo

  • Ruud van Engelen.

    Het staat nog steeds in kinder schoenen het drone vliegen met die accu,dat gaat ook niet gebeuren om de wereld over te vliegen, je zal moeten zoeken nat een manier dat de accu tijdens de vlucht op. Geladen worden en dat is niet zo moeilijk denk ik zo dat heb ik al 5 jaar geleden uit gevonden ,ik had zelf al een rond Europa gevlogen als eerste Nederlander ,maar helaas zoals altijd geen geld groetjes Ruud van Engelen.

    Beantwoorden
  • Van Montagu

    Ik zoek in catalunia een inpresa die opzoekingen kunnen uit voeren in en rond Tarragona

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier