Nieuws

Mysterieuze drones waargenomen bij offshore platforms

De Noorse politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aantal waarnemingen van niet-geïdentificeerde drones in de buurt van olie- en gasplatforms op het Noorse continentale plat. In totaal zijn er afgelopen weken zes keer drones waargenomen bij platforms. Ook TotalEnergies heeft melding gedaan van drones bij hun platforms. Mogelijk is er een verband met de recente sabotage van de North Stream-gasleidingen.

Verdachte drones

In de afgelopen weken zijn er meerdere keren drones waargenomen in de buurt van verschillende Noorse olie- en gasplatforms in de Noordzee. In één geval werd een platform zelfs tot op ca. 50 meter genaderd, meldt een vertegenwoordiger van de Noorse energiemaatschappij Equinor. Bij andere platforms werden drones opgemerkt binnen de veiligheidszone van 500 meter. De betreffende platforms liggen enkele kilometers van de Noorse kust.

Inmiddels heeft de Noorse politie een onderzoek ingesteld naar de drones. “We zijn een onderzoek gestart om duidelijkheid te krijgen of er drones zijn waargenomen, waar de drones mogelijk vliegen ten opzichte van de installaties, wat de bedoeling is en wie erachter zit”, zegt Amund Preede Revheim, afdelingshoofd Noordzee/Milieu van het Zuid-Noorse politiedistrict.

De betreffende platforms spelen momenteel een grote rol in de Europese energiepolitiek, om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Er wordt dan ook rekening gehouden met het scenario dat de drones worden ingezet om voorverkenningen te doen voor verdere sabotageacties van Europese energie-infrastructuur, om de Europese economie zodoende nog verder te ontwrichten.

Het feit dat ook TotalEnergies afgelopen week melding heeft gemaakt van verdachte drones bij platform Halfdan B op ruim 200 kilometer van de kust onderstreept het vermoeden dat er militaire drones in het spel zijn: civiele drones kunnen simpelweg niet zo ver van land af vliegen. Dat zou betekenen dat de drones in opdracht van een statelijke actor worden ingezet.

‘Tijd voor actie’

Thomas Øiseth Munkholm van Weibel Scientific, leverancier van radarsystemen waarmee drones kunnen worden opgemerkt, roept op tot actie: “Er is sprake van gaslekken en er worden drone-activiteiten waargenomen bij kritieke energieproductielocaties. We kunnen verwachten dat er in de toekomst meer kritieke infrastructuren worden aangevallen. Het is tijd om het veiligheidsbeleid voor energie-infrastructuur op te voeren en maatregelen te nemen om toekomstige incidenten in Europa te voorkomen.”

Volgens Munkholm zijn de systemen die zijn bedrijf levert geschikt om zowel militaire als civiele drones op grote afstand te detecteren, classificeren en volgen. Inmiddels heeft Weibel Scientific een aantal radarsystemen geleverd aan de Noorse strijdkrachten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier