Nieuws

Langste dronevlucht in Europa van start gegaan in Friesland

Woensdag is in het Friese Oranjewoud een drone opgestegen die de langste civiele dronevlucht tot nu toe in Europa gaat maken. De bedoeling is dat de drone in een tijdsbestek van vier dagen naar Kopenhagen vliegt. Daarbij doorkruist de drone het luchtruim van drie verschillende landen. Met de dronevlucht wil Antea Group laten zien waar drones in de toekomst veilig voor ingezet kunnen worden.

Uitgesteld

De recordvlucht had eigenlijk al afgelopen zomer moeten plaatsvinden. Maar door problemen met de vergunningverlening in Duitsland moest de vlucht worden uitgesteld. In de vroege ochtend van woensdag 5 oktober kon de drone alsnog aan de reis beginnen. De dronevlucht wordt uitgevoerd door DroneQ Robotics. AirHub verzorgde de vluchtvoorbereiding. Op de eerste dag staat ook meteen het spannendste gedeelte op het programma: de grens oversteken van Eemshaven naar Duitsland.

De drone waarmee wordt gevlogen is een toestel van de Duitse fabrikant Phoenix-Wings. Het gaat om de PW One, een zogenaamde VTOL. Dat wil zeggen dat het toestel verticaal kan opstijgen en landen, maar vliegt als een vliegtuig. Aan boord van de drone is een door de Friese kunstenaar Bonny Dijkstra beschilderde fles, als een symbolische verwijzing naar de flessenpost van weleer. De drone heeft een spanwijdte van 1,3 m, weegt een kleine 3 kg en kan ca. 0,5 kg aan nuttige lading vervoeren.

De vlucht wordt uitgevoerd met de PW One VTOL drone.

Route van 611 km

De vlucht wordt in etappes uitgevoerd, waarbij steeds gemiddeld twintig kilometer wordt afgelegd. Vanwege de regelgeving mag er alleen overdag worden gevlogen. De vluchten worden uitgevoerd onder het EVLOS-regime. Dat wil zeggen dat er onderweg observers meerijden om het luchtruim in de gaten te houden. Gedurende de vlucht zullen die zich steeds verplaatsen. In mei van dit jaar werd deze manier van werken al uitgebreid geoefend.

Het feit dat de dronevlucht niet in de zomer maar in het najaar plaatsvindt zorgde voor een extra uitdaging. Het migratieseizoen is namelijk begonnen, en dat betekent dat bepaalde gebieden waar trekvogels rusten niet door de drone overvlogen mogen worden. Om die reden is de route iets verlegd. In totaal zal er 611 km worden afgelegd door de drone.

De af te leggen route is ruim 600 km lang.

Mobiliteitsoplossingen van morgen

Met de dronevlucht onderstreept initiatiefnemer Antea Group de rol die drones in de toekomst kunnen spelen als het gaat om mobiliteit. Roel Brandt, projectmanager Drones & Urban Air Mobility: “Wij zijn ervan overtuigd dat drones een belangrijk aandeel zullen hebben in de mobiliteitsoplossingen van morgen. Met deze dronevlucht halen we een stukje van die toekomst naar het heden. We pakken dit meteen grensverleggend aan door over drie landen te vliegen. Het vergt veel inzet van alle betrokken partijen maar met wat we vandaag leren, komen we morgen verder.”

Als alles volgens plan verloopt dan landt de drone zaterdag in de loop van de dag voor de ingang van het ARKEN Museum voor Moderne Kunst in Kopenhagen, een van de meest duurzame steden ter wereld. Na ontvangst neemt het museum de meegebrachte flessenpost op in zijn expositie.

Via Instagram is de reis te volgen. Het is ook mogelijk om live videobeelden vanuit de drone te bekijken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Langste dronevlucht in Europa van start gegaan in Friesland

  • Het toestel op de foto is een aangepaste X-UAV Mini Talon, perfect toestel voor dit soort dingen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier