Opmerkelijk

Inbrekers stelen €150.000 uit geldautomaat met behulp van minidrone

Een stel inbrekers is er in de Franse stad Reims in geslaagd om 150.000 euro te stelen uit een geldautomaat zonder explosieven te gebruiken. Dat kregen ze voor elkaar door met een minidrone via een ventilatiekanaal een technische ruimte in te vliegen en met de drone op een knop te drukken waarmee de deur van binnenuit geopend kan worden. Volgens de politie is het voor het eerst dat er op deze manier een drone werd ingezet bij een bankroof.

Hightech geldroof

De hightech geldroof vond begin dit jaar plaats bij een filiaal van de Caisse d’Epargne in Reims. Bankmedewerkers ontdekten tot hun grote verbazing dat de kluis met bankbiljetten van zijn inhoud was ontdaan, zonder dat er schade te zien was aan de geldautomaat of de kluisdeur. Er bleek in totaal 150.000 euro verdwenen te zijn.

Bij het bekijken van de beelden van een bewakingscamera bleek dat inbrekers gebruik hadden gemaakt van een klein formaat drone (van het type DJI Mavic Mini) om op een knop te drukken waarmee de deur van een technische ruimte naast de geldautomaat geopend kan worden. Daartoe hadden ze een ventilatierooster geforceerd, waardoor de drone naar binnen kon vliegen. Om te bepalen waar de knop precies zit maakten de inbrekers eerst gebruik van een spiegeltje aan een telescopische stok. De roof duurde nog geen 10 minuten.

Inmiddels heeft de politie vier verdachten opgepakt. Na verder onderzoek is gebleken dat één van de dieven in het verleden als monteur had gewerkt bij een bedrijf dat geldautomaten onderhoudt. Hij wist de code van de kluis in de technische ruimte. Doordat die code niet vaak werd gewijzigd, was het mogelijk om zonder schade de inhoud uit de kluis te halen.

Bedenkelijke primeur

De geldroof is het gesprek van de dag in hoge politiekringen. “We hebben al heel wat criminele toepassingen van drones voorbij zien komen, van drugssmokkel tot en met het bespioneren van mensen. Maar het gebruik van een minidrone om een bankroof uit te voeren is nieuw voor ons.”

(bron: Le Journal du Dimanche)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Inbrekers stelen €150.000 uit geldautomaat met behulp van minidrone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier