Gerucht

‘Mavic 3 Classic verschijnt eind oktober, gaat rond de $1.400 kosten’

Het low-cost broertje van de DJI Mavic 3, te weten de Mavic 3 Classic, zal nog voor het eind van deze maand worden aangekondigd en een prijskaartje van rond de 1.400 dollar krijgen. Dat melden verschillende bronnen. Het feit dat de drone onlangs is opgedoken in de productdatabase van de FCC geeft voeding aan deze claims. Op Twitter werden bovendien nieuwe foto’s van de aankomende drone gedeeld.

Beproefde productstrategie

Eerst een premium product met een dito prijskaartje op de markt zetten, en enige tijd later een afgeslankt model introduceren tegen een lagere verkoopprijs: het is een schoolvoorbeeld van productmarketing in de hightechindustrie. Het voordeel is dat je als fabrikant vrijwel geen extra ontwikkelkosten hoeft te maken voor de afgeslankte versie. En verder profiteer je optimaal van het ruimere budget van de first adopters die per se het nieuwste van het nieuwste willen hebben.

Ook DJI volgt steeds vaker deze werkwijze. We zagen het eerder bij de Phantom 3 Standard en de Mini SE: twee instapmodellen die voortborduurden op hun voorgangers, maar dan met afgezwakte specificaties zoals een lagere filmresolutie of een wat minder krachtige radioverbinding. Op die manier wist DJI ook dronevliegers met een wat lager budget over te halen om toch een nieuwe drone te kopen.

Mavic 3 Classic

Zo ook met de aankomende DJI Mavic 3 Classic. Begin september kwamen de eerste geruchten over een afgeslankte Mavic 3 op gang. Inmiddels zijn er meer foto’s opgedoken en ook blijkt dat de Amerikaanse telecomwaakhond FCC is ingelicht over de aanstaande introductie van de Mavic 3 Classic.

Vrijwel zeker is dat de Mavic 3 Classic qua constructie en uiterlijk als twee druppels water op de huidige Mavic 3 lijkt. Maar waarschijnlijk heeft DJI bezuinigd op de fabricagekosten door de telecamera weg te laten. Dat betekent dat de drone zal beschikken over één 4/3 beeldsensor. Daarmee kun je dan fotograferen met 20 megapixels in 12 bit DNG RAW en filmen in 5,1K 50 fps of 4K in 120 fps. Dankzij het instelbare diafragma is het mogelijk om de belichting naar wens aan te passen. Zoomen is mogelijk, maar dan alleen digitaal.

Verder schijnt dat DJI nog een aantal kleine aanpassingen heeft doorgevoerd, zoals het optimaliseren van de printplaat en een aantal softwarematige aanpassingen voor operaties in Europa, waaronder ondersteuning voor Galileo satellietnavigatie en radiocommunicatie in de 5.170-5.250 MHz band.

Qua overige features zal de Mavic 3 Classic hetzelfde bieden als de Mavic 3. Dus obstakeldetectie rondom, een vliegtijd van max. 45 minuten, diverse intelligente vliegfuncties en een gewicht van rond de 0,9 kg. Het ligt voor de hand dat de Mavic 3 Classic net zoals de Mavic 3 een C1-label krijgt en dus gebruikt kan worden in Open categorie A1.

Introductie en verkoopprijs

DJI zou de Mavic 3 Classic op 27 oktober willen aankondigen. Wat de adviesverkoopprijs precies wordt is op dit moment nog niet duidelijk, maar bronnen spreken over een bedrag rond de 1.400 dollar. De europrijs zou als gevolg van de sterke dollar nog wat hoger kunnen uitvallen, misschien 1.500 euro. Vermoedelijk zal DJI de Mavic 3 Classic in diverse configuraties aanbieden en ook een bundel met de DJI RC ligt voor de hand.

Ter vergelijk: de huidige DJI Mavic 3 kost net iets meer dan 1.900 euro, en de Mavic 3 Cine Combo zit op 4.799 euro.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “‘Mavic 3 Classic verschijnt eind oktober, gaat rond de $1.400 kosten’

  • Joop van der Weerd

    Dat is goed nieuws. De M3 classic. Ik ben vooral blij als deze drone het C1 label krijgt. Dan koop ik hem zeker.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier