Markt

Pentagon merkt DJI aan als Chinese militaire organisatie

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft nieuwe bedrijven toegevoegd aan een nieuwe zwarte lijst met daarop namen van organisaties die nauwe banden zouden onderhouden met de Chinese militaire macht. Eén van die bedrijven is dronefabrikant DJI. Dat meldt Al Jazeera. Als gevolg van de maatregel kan de Amerikaanse regering nieuwe sancties instellen tegen het bedrijf.

Zwarte lijst

DJI is wereldwijd marktleider op het gebied van de productie van civiele drones. Maar al jarenlang wordt DJI door de Amerikaanse regering beschuldigd van een nauwe samenwerking met de Chinese overheid. In de loop der jaren werd het gebruik van drones van DJI door Amerikaanse overheidsorganisaties steeds verder ontmoedigd. Ook kwam er een kwalificatie voor alternatieve drones van Westerse bedrijven, het zogenaamde Blue sUAS-label. Die bleken later echter veel duurder en minder capabel te zijn.

In december 2020 werd DJI al door het Amerikaanse ministerie van Handel op de zogenaamde Entity List gezet. Als gevolg van die maatregel mocht DJI geen technologie van Amerikaanse bedrijven meer gebruiken. Het ministerie van Defensie gaat nu een stap verder door te stellen dat DJI in feite een militaire organisatie is. Als gevolg daarvan kan de Amerikaanse regering verdere sancties instellen. Andere Chinese bedrijven op de zwarte lijst van het Pentagon zijn halfgeleiderfabrikant SMIC and IT-gigant Huawei Technology.

Ondanks het feit dat DJI op verschillende zwarte lijsten is gezet maken overheidsdienaren in de VS nog volop gebruik van drones van DJI. Ook in Nederland maken onder andere politie en Rijkswaterstaat gebruik van DJI drones, iets waar vanuit de Tweede Kamer vorig jaar kritische vragen over werden gesteld. Het Nederlandse ministerie van Defensie maakt helemaal geen gebruik meer van civiele drones.

Reactie DJI

DJI reageert vol onbegrip op de maatregel van het Pentagon. “Er is geen reden waarom DJI is toegevoegd aan de lijst van ‘Chinese militaire bedrijven’ van het ministerie van Defensie”, zegt DJI-woordvoerder Adam Lisberg tegen Al Jazeera.

“DJI valt niet onder de door de wet gestelde categorieën om op de lijst te komen. DJI is geen militair bedrijf in China, de Verenigde Staten of waar dan ook. DJI heeft nooit apparatuur van militaire kwaliteit ontworpen of gefabriceerd en heeft zijn producten in geen enkel land voor militair gebruik op de markt gebracht of verkocht. In plaats daarvan hebben we altijd producten ontwikkeld die de samenleving ten goede komen en levens redden. We staan klaar om onze opname op de lijst formeel aan te vechten.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Pentagon merkt DJI aan als Chinese militaire organisatie

  • Rob Bruning

    Als DJI-drones worden verdacht van contacten met voor onze veiligheid ongewenste instanties,
    hoe kijkt men in Amerika dan aan tegen drones van het merk EVO van Autel robotics?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier