Nieuws

Zeventien maanden cel geëist tegen drugssmokkelende dronepiloot

Een 32-jarige man uit Leeuwarden moet zeventien maanden de cel in vanwege een poging om met behulp van een drone een pakketje met drugs en een telefoon de penitentiaire inrichting (PI) Leeuwarden binnen te smokkelen. Dat meldt de Leeuwarder Courant. De smokkelpoging vond op vijf maart van dit jaar plaats. De man was eerder al betrapt op drugshandel toen hij zelf in de betreffende gevangenis verbleef.

Kunstgras

Twintig maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dat is de strafeis die opgelegd werd voor de smokkelpoging per drone. De man had geprobeerd om met behulp van een DJI Mavic Pro een pakketje xtc, hasj en een Nokia-telefoon op de binnenplaats van de gevangenis in Leeuwarden te droppen. Het pakketje was ter camouflage in kunstgras gewikkeld.

De smokkelpoging werd echter tijdig opgemerkt door de bewakers en de dronepiloot kon worden aangehouden. Het bleek te gaan om een bekende van de politie: de man zat vorig jaar zelf nog opgesloten in de betreffende gevangenis, waar hij betrapt werd op drugshandel. Ook daarvoor moet de man nog een paar maanden cel uitzitten.

Toenemend probleem

Smokkeldrones vormen een toenemend probleem voor detentiecentra in Nederland. Vrijwel dagelijks word er getracht om door middel van drones contrabande over de gevangenismuren te brengen. Om dat te voorkomen worden er dronedetectors geïnstalleerd bij alle gevangenissen. Ook zijn er no-flyzones geïntroduceerd rondom alle PI’s.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier