Regelgeving

EASA introduceert meetmethode voor geluidproductie van drones

De Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA heeft in concept een methode geïntroduceerd voor het meten van de geluidproductie van drones onder de 600 kg waarmee in de Specific categorie wordt gevlogen. Daarmee wil EASA geluidhinder door drone-operaties beperken. Nationale overheden kunnen de meetmethode gebruiken om eisen te stellen aan dronevluchten boven natuurgebieden of boven stedelijke gebieden. Belanghebbenden kunnen tot medio januari reageren op het voorstel.

Maatschappelijke acceptatie

In de toekomst zullen drones op steeds meer plekken gebruikt worden om allerlei taken uit te voeren, variërend van inspecties, mediaproductie en cartografie tot en met reddingsmissies en pakketbezorging. Zeker de Specific categorie biedt daartoe allerlei mogelijkheden.

Maar een gebrek aan maatschappelijke acceptatie kan alsnog roet in het eten gooien. De mate van overlast als gevolg van geluidproductie is hierbij een belangrijke factor. Weinig mensen zitten te wachten op het geluid van allerlei overvliegende drones, of dat nu multirotors of fixed-wing toestellen zijn. En ook dieren kunnen verstoord raken door het geluid dat drones produceren.

Gestandaardiseerde meetmethode

Om die reden heeft EASA een voorstel gepubliceerd waarin een gestandaardiseerde methode staat beschreven voor het meten van de geluidproductie van drones tot maximaal 600 kg die in de Specific categorie gebruikt worden. EASA benadrukt dat de methode op vrijwillige basis gebruikt kan worden door fabrikanten, operators en testorganisaties. Zij kunnen de norm gebruiken om op een gestandaardiseerde manier geluidmetingen te verrichten.

“Nieuwe luchtvaartuigtypes zullen op een grote verscheidenheid aan locaties worden gebruikt en zullen onbekende geluiden introduceren die per ontwerp zullen variëren”, aldus Rachel Daeschler, directeur van EASA Certification. “EASA erkent dat lawaai een punt van zorg is voor veel Europese burgers. Deze richtlijnen zijn bedoeld om een consistente meetmethode te bieden en zullen helpen bij het stellen van verwachtingen voor fabrikanten, nationale luchtvaartautoriteiten en andere relevante autoriteiten.”

Database

Het is denkbaar dat nationale overheden in de toekomst middels de methode eisen kunnen stellen aan operators die bijvoorbeeld dronevluchten in natuurgebieden of boven stedelijke gebied willen uitvoeren. Ook is EASA van plan om een database te ontwikkelen met daarin meetgegevens van uiteenlopende drones.

Belanghebbenden kunnen tot 13 januari 2023 feedback geven op het concept.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier