Nieuws

ROC Friese Poort biedt als eerste drone+opleiding aan binnen STAP-budget

Het ROC Friese Poort biedt als eerste onderwijsinstelling in Nederland een opleiding tot dronepiloot inclusief trainingsdrone aan die vergoed kan worden vanuit een STAP-budget. De drone van het type DJI Mini 2 of Mini 3 Pro wordt gezien als leermiddel en valt daarom ook binnen de regeling. In principe kan iedereen ouder dan 18 jaar en die woonachtig is in Nederland gebruik maken van het aanbod.

Gratis trainingsdrone

De opleiding tot dronepiloot valt onder het IT-cursusaanbod voor volwassenen bij ROC Friese Poort. Cursisten kunnen kiezen voor verschillende opleidingen, variërend van een basic opleiding die resulteert in het vliegcertificaat A1/A3+A2, een advanced opleiding waarbij de piloot ook praktijkles krijgt en opleidingen die de cursist klaarstomen voor dronevluchten in de Specific categorie of fotografie- en videotoepassingen.

Opmerkelijk is dat de cursist als onderdeel van de opleiding een trainingsdrone ontvangt waarmee praktijkervaring opgedaan kan worden. In het geval van de opleiding Professional Dronepilot Basic gaat het om een DJI Mini 2. Bij de andere opleidingen gaat het om een DJI Mini 3 Pro. De drone wordt gezien als trainingsmateriaal en hoeft dus niet los aangeschaft te worden. Effectief komt het erop neer dat men (vrijwel) gratis een drone inclusief opleiding krijgt, ervan uitgaande dat de cursist in aanmerking komt voor het STAP-budget.

Alle opleidingen tot dronepiloot zoals die worden aangeboden door ROC Friese Poort vallen onder de criteria voor besteding van het STAP-budget, waarmee de overheid de arbeidsmobiliteit in Nederland wil bevorderen. In aanmerking komt iedereen die ouder is dan 18 jaar en die langer dan twee jaar in Nederland woont of werkt. Met dit budget van maximaal 1.000 euro kan een opleiding naar keuze worden gevolgd bij erkende opleidingsinstellingen.

Online zelfstudie

De inhoud van de opleiding werd ontwikkeld in samenwerking met Dutch Drone Academy. Het lesmateriaal wordt online aangeboden. Zodra de cursist alle theorie voor Open categorie A1/A3 en A2 heeft gevolgd, komt men in aanmerking voor toezending van de drone.

Na het succesvol doorlopen van het examen en het uitvoeren van een praktijkzelftoets kan het dronecertificaat bij de RDW worden aangevraagd. Afhankelijk van de gekozen opleiding komt daar nog een gerichte praktijktraining bij.

Update (9 februari 2023)
In verband met wijzigingen in de voorwaarden voor het toekennen van een STAP-budget wordt er met ingang van februari 2023 geen oefendrone meer verstrekt aan deelnemers. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

7 gedachten over “ROC Friese Poort biedt als eerste drone+opleiding aan binnen STAP-budget

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier