Opmerkelijk

Nieuwe app laat Oekraïners kamikazedrones en kruisraketten rapporteren

Nu dat Russische troepen in toenemende mate kruisraketten en voorgeprogrammeerde onbemande luchtvaartuigen met explosieven aan boord inzetten om doelen in Oekraïne te bestoken, heeft de regering in Kiev in allerijl een smartphone-gebaseerde oplossing laten ontwikkelen waarmee gewone burgers kunnen helpen bij het opsporen en neerschieten van vijandelijke raketten en drones.

ePPO

De app genaamd ePPO is een initiatief van afdeling Strategische Communicatie. Door de burgermeldingen te combineren met radardata kunnen vijandelijke drones,  raketten, vliegtuigen en helikopters eerder worden gedetecteerd. Op die manier kunnen de luchtverdedigingstroepen effectiever optreden tegen luchtdoelen.

De app is ontwikkeld door de Technari Design Group, in samenwerking met het South Air Force-commando en zijn hogere officieren, evenals met experts van de Oekraïense luchtverdedigingstroepen. De app is al beschikbaar voor Android. Een iOS-versie volgt spoedig.

“De Android-versie van de applicatie ‘ePPO’ (єППО) is al beschikbaar om te downloaden. Nu kan elke burger van Oekraïne deelnemen aan de antiraket- en luchtafweerverdediging van ons luchtruim”, zegt de afdeling Strategische Communicatie van het bureau van de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne in een persbericht.

Werking

Om de app te gebruiken, moeten gebruikers de ePPO-app op hun smartphone installeren, zichzelf eenmalig autoriseren en op ‘Test’ klikken om te controleren of alles werkt. Daarna is de app klaar om luchtverdedigers te waarschuwen voor mogelijke bedreigingen.

De app werkt zeer eenvoudig. Bij het zien van een luchtdoel, bijvoorbeeld een kruisraket of drone, openen gebruikers ePPO op hun smartphones, selecteren het type luchtdoel, richten hun smartphone in de richting van het doel en drukken op de grote rode knop.

De melding wordt vervolgens doorgezet naar een database waar luchtverdedigingsspecialisten een markering op de kaart zien en deze informatie doorgeven aan het detectienetwerk.

Kamikazedrones

Het belang van de app wordt onderstreept door recente aanvallen op Kiev en andere steden in Oekraïne. Daarbij werd volop gebruik gemaakt van kamikazedrones. Dat zijn drones met een explosieve lading aan boord, die zelfstandig honderden of zelfs duizenden kilometers kunnen afleggen.

Kamikazedrones zitten technisch gezien relatief eenvoudig in elkaar en zijn daardoor goedkoop in de aanschaf. Doordat ze op lage hoogte vliegen, zijn ze soms moeilijk te detecteren door grondgebonden radarsystemen. De app ePPO moet helpen om deze blinde vlekken in te vullen.

Crowdsourcing

Het is voor het eerst dat burgers via een smartphone-app kunnen helpen om dreigingsinformatie en incidentdatabases te voeden. Toch is het idee van crowdsourcing ter ondersteuning van de luchtverdediging zeker niet nieuw: na de eerste wereldoorlog werden in Engeland verspreid over het land wachten ingezet die via telefoonverbindingen moesten waarschuwen voor naderende vijandelijke vliegtuigen.

The Great Offley ‘post’ 1937. Foto: J.D. Sainsbury

(Bron: NV)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier