Nieuws

Politiekorps in Ohio ruilt helikopters in voor drones

Het politiekorps van het district Hamilton County in de Amerikaanse staat Ohio neemt afscheid van twee politiehelikopters. In plaats daarvan komen er vijftien gespecialiseerde drones. Niet alleen moet dat een kostenbesparing van miljoenen dollars per jaar opleveren, ook stelt het korps dat de drones stiller en effectiever zijn. Bovendien zijn de drones sneller inzetbaar.

‘Vliegende dinosaurussen’

“Helikopters… op dit moment worden ze vliegende dinosaurussen.” Politiesheriff Charmaine McGuffey van de regio Hamilton County in Ohio windt er tijdens een openbare hoorzitting geen doekjes om als ze toelicht waarom het korps afscheid neemt van twee helikopters. Het korps heeft besloten om volledig over te stappen op politiedrones voor ondersteuning vanuit de lucht.

Het besluit om de helikopters weg te doen en volledig over te gaan op onbemande luchtvaartuigen vloeit deels voort vanuit kostenoverwegingen. Volgens politiechef McGuffey kosten de helikopters alles bij elkaar drie miljoen dollar per jaar, en is er sprake van stijgende brandstofkosten. De vijftien drones kosten eenmalig 300.000 dollar en vergen daarna weinig onderhoud. Bovendien kan het korps de helikopters voor een goede prijs verkopen.

Een ander voordeel is dat de drones op verschillende bureaus gestationeerd kunnen worden en daardoor snel op lokatie inzetbaar zijn. Bovendien zijn de drones stiller dan helikopters en is de inzet ervan veel minder gevaarlijk.

Nadelen

Het inwisselen van helikopters voor drones brengt ook nadelen met zich mee. Zo kunnen de drones geen politiehonden of SWAT-teams afleveren op moeilijk bereikbare locaties zoals afgelegen natuurgebieden of daken van gebouwen. “De drones kunnen inderdaad geen personeel vervoeren. Maar de drones leveren op tal van andere terreinen voordelen op”, aldus agent en dronepiloot Matthew McGourty.

Een ander nadeel is dat de drones niet buiten het zicht (BVLOS) gevlogen mogen worden. Dat kan problematisch zijn tijdens bijvoorbeeld een autoachtervolging. “Maar we voorzien alsnog een rol voor de drones op het moment dat een achtervolging ten einde loopt”, vertelt McGourty.

Privacy-aspecten

De inzet van drones brengt ook nieuwe vragen met zich mee op het gebied van privacy. “Wat gaat er gebeuren met de data die verzameld worden door de drones? Worden er ook huizen gefilmd van mensen die niets te maken hebben met een misdaad? En welke controlemechanismen worden er ingebouwd om te voorkomen dat deze technologie niet wordt misbruikt?”, vraagt Alan Butler van het Electronic Privacy Information Center zich af.

Volgens het korps zullen de drones alleen worden ingezet voor criminaliteitsbestrijding en ondersteuning tijdens incidenten, en zal er geen sprake zijn van het bespioneren van burgers.

DJI M300

In de video is te zien dat het korps gebruik maakt van drones van het type DJI Matrice 300. Dat is opmerkelijk te noemen, aangezien DJI recentelijk door het Pentagon is aangemerkt als Chinese militaire organisatie en overheidsdiensten al langere tijd afgeraden worden om nog gebruik te maken van apparatuur van DJI. Daar staat tegenover dat alternatieve systemen met het Blue sUAS-label duurder en minder capabel zijn.

(bron: Local 12 News)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Politiekorps in Ohio ruilt helikopters in voor drones

  • Ben ik de enige bij wie dit meteen vragen oproept betreft het vliegbereik? Ik had toch wat voorzichtiger geweest en bijvoorbeeld eerst eens één helikopter aan de grond gehouden in plaats van meteen alles te vervangen voor drones.

    Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

    In het artikel kun je lezen dat het niet buiten het zicht mogen vliegen (BVLOS) inderdaad als nadeel wordt genoemd. Bedoelde je dat, met beperkt vliegbereik? Toch ziet het korps voldoende voordelen om de overstap te maken. Hopelijk dat het korps over een jaar bijvoorbeeld een openbare evaluatie uitbrengt met betrekking tot deze beslissing.

    Overigens werd al in 2015 (!) in het VK nagedacht over het vervangen van helikopters door drones, zie https://www.dronewatch.nl/2015/03/30/britse-politie-wil-helikopters-vervangen-door-drones/. Ook toen werden kostenoverwegingen genoemd als motivatie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier