Regelgeving

EASA publiceert vernieuwde Easy Access Rules en U-Space brochure

De Europese regelgeving voor drones bestaat uit een complex stelsel van wetten en regels, die soms lastig te doorgronden zijn. Om die reden heeft het luchtvaartagentschap EASA een document opgesteld waarin de regelgeving inclusief toelichting in een toegankelijke vorm is opgenomen. Van deze zogenaamde Easy Access Rules is onlangs een vernieuwde versie uitgebracht. Ook publiceerde EASA een inzichtelijke brochure over U-space.

Easy Access Rules

In de Easy Access Rules for Unmanned Aircraft Systems legt EASA in goed leesbaar Engels de Europese verordeningen 2019/947 en 2019/945 uit. Naast de Europese verordeningen zelf bevat het document ook de acceptable means of compliance (AMC) en guidance material (GM). Wie zich wil verdiepen in de EU droneregelgeving komt eigenlijk niet onder dit document uit, waarbij aangetekend moet worden dat lidstaten op bepaalde punten kunnen afwijken van de Europese regels.

Eind september publiceerde EASA een geactualiseerde versie van de Easy Access Rules. Hierin zijn onder andere bepaalde belangrijke data aangepast, zoals de datum waarop de Cx-labels verplicht worden en de ingangsdatum voor het kunnen aanvragen van bepaalde standaardscenario’s in de Specific categorie. Ook andere recente wijzigingen in de regelgeving zijn opgenomen.

U-Space brochure

De invoering van U-Space zal verstrekkende gevolgen hebben voor zowel bemand als onbemand luchtverkeer. Maar wat is U-Space eigenlijk? Waarom is het nodig? Waar krijg je ermee te maken? Wat is de rol van EASA en wat wordt er verwacht van de lidstaten?

In een poging U-Space voor een breder publiek inzichtelijk te maken publiceerde EASA de brochure Understanding how the new U-space will enable the safe integration of drones in the European airspace. In zeer grote lijnen wordt hierin de werking van U-Space gevisualiseerd en toegelicht.

Voor wie meer wil weten over de werking van U-Space kun je hier terecht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “EASA publiceert vernieuwde Easy Access Rules en U-Space brochure

  • “Easy access rules” een document van 443 pagina’s. 443 pagina’s!! En dan nog eens op vele plaatsen onleesbaar door het grote aantal verwijzingen. Hoezo “Easy”???
    En dan zijn er daar bovenop nog eens per land lokale regels… Bureaucraten maken een mooie hobby kapot.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier