Pro

Enquête wijst uit: drone-operators worstelen met aanvraagproces Specific categorie

Veel van de wat kleinere drone-operators hebben de grootste moeite om actief te worden in de Specific categorie. Dat blijkt uit een enquête waaraan ruim honderd professionele operators uit verschillende EU-lidstaten deelnamen. Met name de administratieve complexiteit en de lange wachttijden zijn funest. Sommige operators hebben zelfs hun zaak moeten sluiten, na jaren actief te zijn geweest in de dronesector.

Vooral kleine operators belemmerd

Het onderzoek werd uitgevoerd door de UAV DACH SORA Focus Group en het TUM Institute of Flight System Dynamics, tijdens een SORA-workshop die in de zomer van 2022 plaatsvond. Ruim honderd deelnemers deden mee aan de enquête. Met name de kleinere operators (ZZP/MKB) worden getroffen door de nieuwe regelgeving. De meesten van hen zijn actief op het vlak van mediaproductie en het uitvoeren van surveys.

Drone-operators van het eerste uur vinden het nu moeilijk om hun bedrijf voort te zetten zoals voorheen, omdat ze worstelen met nieuwe vereisten en wachttijden die komen kijken bij het autorisatieproces voor de Specific categorie. Sommigen zijn zelfs gestopt met het verlenen van diensten of hebben hun bedrijf gesloten, ondanks meerdere jaren ervaring en nul incidenten tijdens het uitvoeren van hun drone-operaties.

Pijnpunten

Als belangrijkste pijnpunten worden de administratieve complexiteit, mankracht/kosten om aanvragen voor autorisaties voor te bereiden, onduidelijke vereisten en de lange doorlooptijden – tot een jaar voor een enkele goedkeuring – genoemd. Ondertussen worden de luchtvaartautoriteiten overspoeld met talloze aanvragen die ook nog eens verschillende revisiecycli nodig hebben voordat de autorisaties kunnen worden verstrekt.

De ondervraagden vinden dat het SORA-proces en het traject dat leidt naar de Specific categorie te belastend is geworden voor zowel operators als luchtvaartautoriteiten. Is het echt nodig dat zoveel operaties onder de Specific categorie moeten vallen? Kunnen niet meer drone-operaties vallen onder de Open categorie, zoals bijvoorbeeld landmeetkundige en mediadiensten in stedelijke gebieden?

Resultaten bespreken

De resultaten van de enquête zullen tijdens het European Drone Forum 2022, dat begin november plaatsvindt, worden besproken. Daarbij zullen drie operators aan het woord komen die momenteel worstelen met het SORA-proces.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Enquête wijst uit: drone-operators worstelen met aanvraagproces Specific categorie

  • Nina van der meer

    Is er een reden dat Nederland hier niet tussen staat?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier