Nieuws

Dronepiloten: let op laagvliegende helikopters in groot deel van Nederland

Vandaag is de internationale militaire oefening Falcon Autumn van start gegaan. Aan de drie weken durende oefening doen 37 helikopters mee die laag mogen overvliegen. Dronepiloten in een groot deel van Nederland doen er verstandig aan om voorafgaand aan hun vlucht met kaartapplicatie Aeret te checken of ze in een tijdelijk laagvlieggebied staan.

Luchtlandingsoperaties

Falcon Autumn is een training om internationaal voorbereid te zijn op grootschalige luchtlandingsoperaties. De Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikoptercommando zijn gastheer van de oefening, die maandag van start gaat en tot 18 november duurt. Er wordt gevlogen vanaf de Luitenant-generaal Bestkazerne in het Limburgse Vredepeel.

De militairen oefenen onder meer vanuit de lucht en vanaf de grond het aanleggen van een bruggenhoofd in vijandelijk gebied. Ook vliegen de Apache-gevechtshelikopters. Manschappen en materieel worden gedropt uit helikopters. In de laatste week van Falcon Autumn is er een grote gezamenlijke oefening bij voormalig vliegveld Valkenburg. Er wordt dagelijks getraind van 06.00 uur ’s morgens tot middernacht, maar niet op zondag.

Vliegprogramma

Het vliegprogramma begint op 31 oktober en duurt tot 18 november. De helikopters mogen in die periode in 2 gebieden laagvliegen: Oost-Nederland (van Friesland en Groningen tot Noord-Brabant) en Valkenburg (Zuid-Holland). Op zondag vliegen de helikopters niet.

Locaties waar in het bijzonder wordt geoefend zijn: Wijk bij Duurstede, Ossesluis, Drachten, Malden, Emmen, Balloërveld, Prikkedam, Havelte, De Haar en Valkenburg (Zuid-Holland). Vredepeel is 3 weken de thuisbasis voor alle helikopters.

Laagvlieggebieden

Ten behoeve van de luchtvaartveiligheid worden NOTAMs uitgegeven die aangeven in welke gebieden de oefeningen plaatsvinden. Dronepiloten doen er verstandig aan om tot 18 november met behulp van kaartapplicatie Aeret te checken of er op de beoogde vlieglocatie sprake is van een tijdelijk laagvlieggebied. GoDrone geeft de laagvlieggebieden helaas niet of niet goed weer.

Defensie verzoekt andere luchtruimgebruikers om de gebieden te mijden, maar van een totaalverbod is geen sprake. Dronevluchten in Open subcategorieën A1 en A2 mogen in deze gebieden tot maximaal 30 meter hoog worden uitgevoerd. Subcategorie A3-vluchten zijn verboden in laagvlieggebieden.

Het is verder aan te bevelen om een waarnemer in te schakelen die het luchtruim in de gaten kan houden als je toch gaat dronevliegen in een laagvlieggebied. Een ander advies is om niet te vertrouwen op DJI AirSense: helikopters van de luchtmacht hebben veelal geen actieve ADS-B-transponder, zodat je drone ook niet kan waarschuwen voor een naderende legerhelikopter.

De oefening Falcon Autumn bestrijkt een groot deel van Nederland. Bron: Aeret
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier