Markt

Yuneec sluit deal met Dronetag om Remote ID-functionaliteit te kunnen aanbieden

Dronefabrikant Yuneec is een samenwerking aangegaan met het Tsjechische bedrijf Dronetag met als doel om per direct Remote ID-functionaliteit te kunnen aanbieden aan zijn gebruikers. Als onderdeel van de samenwerking gaat Yuneec de Remote ID-modules van Dronetag verkopen als toevoeging voor bestaande drones. De pas aangekondigde Yuneec H850 krijgt de beschikking over een ingebouwde Dronetag-module.

Digitale kentekenplaat

Remote ID is voor drones wat een kentekenplaat is voor auto’s. In de toekomst zullen drones verplicht hun actuele positie en vliegpad samen met het exploitantnummer van de operator moeten uitzenden, hetzij lokaal, hetzij via het mobiele netwerk. Niet alleen kunnen omstanders en handhavers op die manier met behulp van een speciale smartphone-app zien van wie een bepaalde drone is en waar de piloot zich bevindt, ook vormt Remote ID een belangrijke opmaat naar de introductie van U-Space.

In de opmaat naar de introductie van Remote ID heeft Yuneec gekozen voor Dronetag als leverancier van losse modules voor bestaande drones. Het gaat om standalone add-ons met een eigen accu, zodat ze onafhankelijk van de drone zorgen voor de Remote ID-functionaliteit. Gebruikers kunnen de modules aanschaffen als onderdeel van het Yuneec Certified Accessory Program (YCAP). Ook werken de twee bedrijven aan een geïntegreerde Dronetag voor de onlangs geïntroduceerde H850, het nieuwe vlaggenschip van Yuneec.

De Yuneec H850

Add-ons en geïntegreerde module

Via de verkoopkanalen van Yuneec kunnen gebruikers de Dronetag Mini en Beacon aanschaffen. Eerstgenoemde module biedt zowel Network als Direct Remote ID via LTE of Bluetooth. De lichtgewicht Beacon biedt alleen Direct Remote ID via Bluetooth. De add-ons worden geleverd met een stevige 3D geprinte behuizing en straps waarmee de modules aan een drone kunnen worden bevestigd. Welke versie de gebruiker nodig heeft, hangt af van de wettelijke vereisten die voor de gewenste operaties gelden.

De nieuwe Yuneec H850 zal worden geleverd met een speciale sleuf voor een geïntegreerde Dronetag-module. Deze module kan door fabrikanten van drones direct met het moederbord worden verbonden en geïntegreerd worden binnen de behuizing van de drone. Deze Dronetag-module komt beschikbaar in twee versies; een voor Direct Remote ID, en de andere voor Network & Direct Remote ID.

Een Remote ID-module van Dronetag

Gedeelde visie

“De veiligheid van drone-operaties is diep in het DNA van Yuneec verankerd. Omdat we van mening zijn dat drone-identificatie het luchtruim veel veiliger en voorspelbaarder maakt, hebben we besloten om de Remote ID-functie onmiddellijk aan onze klanten aan te bieden”, zegt Marcel de Graaf, COO bij Yuneec Europe.

“Dronevliegen staat op het punt radicaal te veranderen. Toezichthouders gaan digitale zichtbaarheid van alle UAV’s in de komende jaren wettelijk afdwingen, maar we zijn van mening dat Remote ID nu al meer veiligheid en betere controle biedt aan piloten. We verwelkom Yuneec daarom graag als partner met dezelfde visie”, zegt CEO en mede-oprichter van Dronetag Lukas Brchl.

Webinar

Als onderdeel van de samenwerking verzorgen Yuneec en Dronetag een webinar over Remote ID. Deze zal plaatsvinden op 2 november 2022 om 9:45 uur. Geïnteresseerden kunnen het webinar via YouTube volgen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier