Achtergrond

DJI Mavic 3 en Mavic 3 Cine nog niet 100% C1-compliant na firmware-update

Een nieuw uitgebrachte firmware-update voor de DJI Mavic 3 en Mavic 3 Cine leidt tot verwarring onder eigenaren van deze typen drones. In de release notes stelt DJI namelijk dat er ondersteuning is toegevoegd voor EU C1-certificatie. Maar dat wil nog niet zeggen dat de drone 100% voldoet aan de vereisten voor drones met een C1-label.

Firmware-update

De nieuwe firmwareversie v01.00.0900 brengt diverse verbeteringen en nieuwe features met zich mee, waaronder een speciale Night mode voor video-opnamen, de functie Cruise Control en uitgebreidere instelmogelijkheden voor wat betreft vlieggedrag.

De meest in het oog springende aanpassing is echter de vermelding ‘Added support for EU C1 certification’. Op basis daarvan denken veel dronepiloten dat hun Mavic 3 na installatie van de update voldoet aan de eisen voor het C1-label en daarmee in Open subcategorie A1 gebruikt mag worden.

Zo ver is het echter nog niet. Zo moet de drone volgens de Europese regelgeving namelijk ook nog voorzien worden van een sticker met daarop het C1-label. En mogelijk moeten er nog andere fysieke handelingen worden uitgevoerd. Desgevraagd verwijst DJI naar een eerder gepubliceerde informatiepagina over het C1-certificatieproces, maar op die pagina staat momenteel helaas nog geen aanvullende informatie.

Reactie van DJI op de vraag of de Mavic 3 100% C1-compliant is na het installeren van de update

Softwarematige wijzingen

Wat is er dan wel gewijzigd met de Mavic 3 firmware-update? Ten eerste biedt de nieuwe firmware ondersteuning voor de Europese Remote ID-implementatie. Dat wil zeggen dat je je exploitantnummer, zoals verstrekt door de RDW (of in België door de FOD), kunt invoeren in het instellingenmenu. Dit identificatienummer wordt vervolgens inclusief je opstijglocatie en actuele vluchtgegevens uitgezonden. Deze informatie kan door middel van FlightRadar24-achtige apps worden getoond.

Een andere verandering betreft de manier waarop ActiveTrack werkt. Volgens de Europese regels mag een drone in follow-me mode maximaal 50m verwijderd zijn van de piloot. Dat betekent dat de drone in deze modus tot maximaal 50m afstand van je vandaan gestuurd kan worden en je dus binnen deze radius moet volgen. Ook mag de drone alleen de piloot volgen, niet een ander onderwerp.

Ook het gedrag van de verlichting wordt anders na het installeren van de update. Zo moeten de LEDs aan de voorzijde van de drone altijd knipperen als het toestel is ingeschakeld. Deze kunnen dus niet meer uitgeschakeld worden.

DJI benadrukt dat de update niet ongedaan gemaakt kan worden. Dus zodra de firmware-update geïnstalleerd is en de drone softwarematig gezien voldoet aan de eisen voor C1, is er geen weg terug.

Belang van een C1-classificatie

Het C1-label is van groot belang voor dronevliegers in de Open categorie. Met een C1-klasse drone mag je namelijk vliegen in Open subcategorie A1. Gelet op het gewicht van de drone vergt dat slechts een minimale theoretische opleiding (A1/A3), af te sluiten met een online examen. Nu nog valt de Mavic 3 volgens de overgangsregeling onder subcategorie A2, met de extra vereiste om 50m afstand te houden van personen op de grond.

Bovendien is het in subcategorie A1 toegestaan om in de bebouwde omgeving te vliegen, zoals er rekening wordt gehouden met de privacy en er niet boven mensenmenigten wordt gevlogen. Het (kortstondig) overvliegen van niet-betrokken personen moet verder zoveel mogelijk worden vermeden, maar is niet strikt verboden.

Om bovenstaande redenen is het te hopen dat DJI snel uitsluitsel geeft over het verdere proces om bestaande Mavic 3 en Mavic 3 Cine-drones volledig C1-compliant te maken.

Mavic 3 Classic

Opmerkelijk is dat de deze week aangekondigde Mavic 3 Classic zoals het er nu naar uitziet wél vanuit de doos 100% C1-compliant is. Deze drone is niet alleen voorzien van de laatste firmware; ook is het C1-label zichtbaar op een arm van de drone.

De nieuwe Mavic 3 Classic is direct vanuit de fabriek al voorzien van het C1-label. Bron: Tech Drone Media
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI Mavic 3 en Mavic 3 Cine nog niet 100% C1-compliant na firmware-update

  • Rob Bruning

    Dank voor bovenstaande INFO over de Mavic 3 en de Mavic 3 Classic!
    Maar ik ben van plan om een Evo 3 drone aan te schaffen, die er aan schijnt te komen.
    Weet je iets over de C1 labelling van deze Evo 3 van Autel Robottics?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier