Opmerkelijk

Crematie 2.0: Britse uitvaartondernemer biedt optie om as door drone te laten uitstrooien

Het Britse uitvaartbedrijf Co-op Funeralcare biedt nabestaanden sinds kort de mogelijkheid om de as van een gecremeerd familielid door een drone te laten uitstrooien boven land of zee. Daarmee heeft de begrafenisondernemer wereldwijd een primeur. Familieleden zijn welkom om het uitstrooien bij te wonen. Ook kunnen er tegen betaling video-opnamen worden gemaakt.

Aerial Ashes

In Groot-Brittannië wordt inmiddels 80% van de overledenen gecremeerd. Veel nabestaanden kiezen ervoor om de as van hun geliefde te laten uitstrooien op een mooie locatie. Met de nieuwe service – heel toepasselijk Aerial Ashes genoemd – speelt Co-op Funeralcare, marktleider op het gebied van uitvaartverzorging, op een moderne manier in op die behoefte.

De service stelt families in staat om as uit te strooien op moeilijker bereikbare plaatsen, zoals op zee, boven rivieren of op sportvelden en natuurgebieden. De onderneming helpt families bij het vinden van een geschikt gebied om de as van hun geliefde te verstrooien en garandeert daarbij dat alle noodzakelijke toestemmingen en vergunningen voorhanden zijn. Als extra optie kunnen familieleden ervoor kiezen om de verstrooiing te laten opnemen.

De speciaal voor dit doel ontwikkelde urn is aan de onderzijde voorzien van een klep die op afstand kan worden bediend. De urn is bevestigd onder een groot formaat multirotor drone van het type DJI M600 Pro. De kosten voor een drone-verstrooiing zijn omgerekend zo’n 1.100 euro.

‘Onvergetelijke service’

Volgens Gill Stewart, directeur van Co-op Funeralcare, is de hemel nu letterlijk de limiet als het gaat om hun dienstverlening. “Er wordt steeds vaker voor een crematie gekozen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om families te helpen hun dierbaren te eren, niet alleen via de uitvaartdienst, maar ook door middel van unieke persoonlijke herdenkingsopties voor hun as.”

Chris Mace, drone-operator en voormalig RAF-piloot, overziet de drone-verstrooiingen. “Het gebruik van drones om nieuwe opties te bieden voor het verstrooien van as is een opkomende en unieke manier waarop deze technologie een onvergetelijke service kan bieden. Het is essentieel dat de juiste vergunningen worden aangevraagd en de weersomstandigheden moeten gunstig zijn, maar afgezien daarvan neemt een drone veel zorgen weg wanneer gezinnen as willen uitstrooien op anders moeilijk bereikbare locaties.”

Ballonverstrooiing

Het verstrooien per drone is overigens niet de enige manier om de as van een overledene vanuit de lucht te verspreiden. Zo is asverstrooiing per heliumballon al jarenlang een ingeburgerde methode. Daarbij wordt de as in een met helium gevulde ballon geplaatst. Die stijgt op tot een hoogte van ruim 20 km, waarna de ballon knapt en de as wordt meegevoerd door de wind en verspreid over een grote oppervlakte neerkomt.

In veel landen waaronder Nederland gelden er regels voor het verstrooien van crematie-as. Doorgaans moet een landeigenaar toestemming geven. Boven zee uitstrooien mag altijd, maar boven binnenwateren kunnen er restricties gelden. Toch wordt het uitstrooien op een plek waar dat eigenlijk niet mag in de meeste gevallen gedoogd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Crematie 2.0: Britse uitvaartondernemer biedt optie om as door drone te laten uitstrooien

  • Wat een interessant idee om as door een drone te laten uitstrooien! Ik wil graag mijn wensen vastleggen, zodat mijn nabestaanden weten wat ze moeten doen als er iets onverwachts gebeurt. Ik kies in ieder geval voor een crematie, dus mijn as zou uitgestrooid kunnen worden. Ik ga me hier eens verder in verdiepen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier