Nieuws

Amazon’s nieuwe delivery drone is stiller en kan tegen een regenbui

E-commercegigant Amazon heeft een nieuw type delivery drone voorgesteld aan het publiek: de MK30. Het nieuwe toestel is iets lichter en kleiner dan zijn voorganger, en maakt bovendien minder geluid. Maar het belangrijkste verschil is dat de nieuwe drone tegen een lichte regenbui bestand is. Daardoor moet de optie van bezorging per drone nog vaker beschikbaar komen in de testgebieden waar Amazon nu al actief is.

Bezorging binnen het half uur

Het is zeventien jaar geleden dat Amazon voor het eerst de optie aanbood om een bestelling binnen twee dagen te laten afleveren. Toen was dat revolutionair, maar tegenwoordig hebben de meeste klanten niet meer zoveel geduld. Het streven van Amazon is dan ook om bezorging binnen het uur mogelijk te maken. In een later stadium moet dat zelfs bezorging binnen het half uur worden.

Om zulke korte doorlooptijden mogelijk te maken experimenteert Amazon al bijna 10 jaar met drone delivery als aflevermethode. In de loop der jaren werden daartoe verschillende ontwerpen gemaakt. Het streven was daarbij om een pakketje van maximaal 2,5 kg te kunnen vervoeren naar de klant. Het vorige toestel, de MK27-2, slaagde daar al prima in. Alleen was die drone niet waterbestendig, dus beleveren tijdens een regenbui was niet aan de orde.

Een prototype delivery drone wordt getest in een windtunnel. Bron: Amazon

Vooruitgang op vele fronten

De nieuwe MK30 delivery drone zorgt op vele fronten voor vooruitgang. Het toestel is lichter en kleiner dan zijn voorganger. Een nieuw propellerontwerp zorgt voor een geluidsreductie van maar liefst 25%. Volgens Amazon is de drone zelfs nauwelijks hoorbaar ten opzichte van andere stadsgeluiden, ook tijdens het afleveren, als de drone wat lager vliegt.

Daarnaast biedt de MK30 de mogelijkheid om in lichte regen te vliegen. Sowieso is de drone weerbestendiger geworden, want ook het operationele temperatuurbereik is vergroot. En ten behoeve van de veiligheid is een nieuw type sense-and-avoid systeem ontwikkeld, waardoor de drone zelfstandig andere luchtvaartuigen, mensen, huisdieren en obstakels op de grond kan omzeilen.

Een Prime Air-medewerker laadt een pakketje in een drone. Bron: Amazon

In 2024 in gebruik

Als alles volgens plan verloopt en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit de nieuwe MK30 luchtwaardig bevindt wordt het nieuwe toestel in de loop van 2024 in gebruik genomen. Tot die tijd zullen klanten in Lockeford, California, en College Station, Texas beleverd worden door de MK27-2 bezorgdrone indien ze kiezen voor Prime Air als bezorgmethode.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier