Pro

Nieuwe tool helpt om ideale vlieghoogte te bepalen tijdens SAR-dronemissies

Drones spelen een steeds belangrijkere rol als het gaat om het zoeken naar vermiste personen. Bijna dagelijks worden er tegenwoordig mensen opgespoord vanuit de lucht. Maar wat is nu de ideale vlieghoogte om een persoon op de grond te kunnen detecteren? En welke invloed heeft de resolutie van de (thermische) camera daarbij? De interactieve SAR Altitude Guide biedt uitkomst.

Belang van vlieghoogte

Een vermiste persoon vanuit de lucht opsporen klinkt eenvoudiger dan het is. Het probleem zit ‘m voor een deel in het bepalen van de ideale vlieghoogte. Vliegt de drone laag, dan komt een persoon goed in beeld, alleen zal de piloot dan flink wat parallelle banen moeten maken om een groot stuk grondgebied uit te kammen. Vanzelfsprekend kost dat veel tijd. Vliegt de drone hoger, dan hoeven er veel minder banen afgelegd te worden voor hetzelfde oppervlak, alleen is de persoon dan veel lastiger te zien op het camerabeeld.

Bij een nachtelijke zoekactie komt er een aanvullend probleem om de hoek kijken, namelijk dat een warmtebeeldcamera een veel lagere resolutie heeft dan een daglichtcamera. Elk oplichtend stipje kan net zo goed een dier of een vogel zijn. Om voldoende details te kunnen waarnemen en een mens te kunnen onderscheiden zal er noodzakelijkerwijs lager gevlogen moeten worden.

Interactieve tool

Om SAR-teams te helpen zo effectief mogelijk gebruik te maken van drones tijdens zoekacties heeft de Britse organisatie Skybound Rescuer in samenwerking met DJI een interactieve tool ontwikkeld die helpt om de juiste vliegparameters te bepalen. Daarbij wordt gevraagd naar de verwachte positie van de persoon (staand/liggend), de gewenste vlieghoogte en de camera-oriëntatie (top-down of onder een hoek).

Na het beantwoorden van deze drie vragen over de voorgenomen SAR-missie krijgt de gebruiker een uitgebreid advies te zien. Dit is inclusief voorbeelden van daglicht- en infraroodopnamen bij de opgegeven parameters, een indicatie van de te verwachten nauwkeurigheid (detectie/herkenning/identificatie), en de grootte (in pixels uitgedrukt) die de vermiste persoon op het scherm zal innemen.

Gebaseerd op M2EA

Skybound Rescuer merkt op dat de tool gebruikt kan worden als onderdeel van de pre-flight procedures voor iedere SAR-dronevlucht. In onderstaande video wordt uitgelegd waarom de tool werd ontwikkeld en hoe deze gebruikt kan worden.

Bij het opstellen van de tool is uitgegaan van een DJI Mavic 2 Enterprise Advanced. Deze heeft een thermische camera met een resolutie van 640×512 pixels en een RGB-camera met een resolutie van 48 MP met 32x digitale zoom. De nieuwe Mavic 3 Thermal presteert op veel vlakken beter, zoals terug te zien is in dit vergelijkend overzicht dat Dronewatch onlangs opstelde.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier