ProProductnieuws

Paladin EXT-module maakt DJI M300&M30 geschikt voor aansturing via mobiele netwerk

Het Amerikaanse bedrijf Paladin Drones heeft een LTE-module ontwikkeld waarmee gebruikers van een DJI Matrice 300 of M30 hun drone geschikt kunnen maken voor aansturing via het mobiele netwerk, genaamd Paladin EXT. De module brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee op het gebied van vluchten buiten het zicht van de piloot (BVLOS).

Radioverbinding

Normaal gesproken worden de drones van DJI bestuurd via een directe radioverbinding met de controller in de handen van de piloot. Dankzij de door DJI ontwikkelde O3-communicatiestandaard is een bereik van een paar kilometer haalbaar en is het mogelijk om live in HD-kwaliteit het camerabeeld te bekijken. In de meeste gevallen voldoet een directe radioverbinding, ook wel C2-link genoemd, perfect.

Er zijn echter situaties waarbij een directe radioverbinding niet meer voldoet. Dat kan zijn omdat de drone zich achter objecten zoals een gebouw of installatie begeeft, of omdat de drone op een te grote afstand vliegt van de operator. In beide gevallen is er geen sprake meer van line of sight en dat kan betekenen dat de radioverbinding wegvalt of hapert. Voor die situaties werd de Paladin EXT-module ontwikkeld.

Paladin EXT

De Paladin EXT wordt bovenop de drone gemonteerd en moet worden verbonden met de PSDK-poort van een DJI M300 of M30. Daarna wordt de communicatie met de drone over het mobiele netwerk (4G/5G) verzorgd. Dat betekent dat de drone niet meer in de buurt hoeft te vliegen van de piloot. Daardoor komen allerlei BVLOS-toepassingen binnen handbereik, waaronder ook vluchten vanuit docking stations die dan op afstand worden gemonitord.

Naast de hardwaremodule ontwikkelde Paladin ook een software-applicatie voor het overzien van LTE-dronevluchten, genaamd Watchtower. Deze bijbehorende software beheert de vlucht van de drone, kan een videofeed tonen voor meerdere toestellen en in staat is om de gegevens te beheren die de drone verzamelt. Livestreaming naar meerdere gebruikers behoort tot de mogelijkheden. Ook kan Watchtower zorgen voor het automatisch loggen van alle vluchten.

Nadelen

Het gebruik van een LTE-module zoals de Paladin EXT heeft ook nadelen. Ten eerste zijn er qua regelgeving nog de nodige restricties aan het uitvoeren van BVLOS-vluchten. Ten tweede werkt het systeem alleen als er sprake is van netwerkdekking op de locatie waar de dronevlucht wordt uitgevoerd. En ten derde moet de gebruiker rekening houden met abonnementskosten voor de mobiele dataverbinding.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier