Incident

Droneshow Australië valt letterlijk in het water: €65.000 schade

Een droneshow met Kerstmis als thema die werd opgevoerd in de Australische stad Perth is afgelopen zondag letterlijk voor een deel in het water gevallen. Rond de vijftig drones stortten tijdens de voorstelling om een nog onbekende reden in de ondergelegen Swan River. Volgens de directeur van het droneshowbedrijf bedraagt de schade rond de 100.000 Australische dollar. Dat is omgerekend ca. 65.000 euro.

Oorzaak nog onduidelijk

De droneshow had de kers op de taart moeten vormen tijdens de tweede dag van het City of Light-event, dat jaarlijks voor inwoners van de stad Perth wordt georganiseerd. Door in totaal vijfhonderd drones werden diverse kersttaferelen uitgebeeld. Maar halverwege de show begonnen er spontaan drones uit de lucht te vallen. Ongeveer één op de tien drones belandden uiteindelijk in de rivier. Geschat wordt dat er zo’n vijftig drones met een kostprijs van 2.000 dollar verloren zijn gegaan.

De show werd georganiseerd door het bedrijf Drone Sky Shows. Directeur Joshua Van Ross vertelt tegen een regionaal nieuwsmedium dat het nog onduidelijk is wat er precies is misgegaan. “We onderzoeken GPS-interferentie als mogelijke oorzaak van wat er mis is gegaan. Bij harde wind kan het gebeuren dat een paar drones elkaar raken en er propellers knappen, en er zijn andere dingen die wel eens fout gaan… dat er twee tot drie drones tijdens een show uit de lucht vallen is eigenlijk normaal… maar gisteravond was niet normaal.”

Geen gevaarlijke situatie

Volgens Van Ross bedraagt de schade bij elkaar zo’n 100.000 Australische dollar, omgerekend tegen de 65.000 euro. Daags na de show hebben duikers geprobeerd om de drones te bergen, maar de toestellen kunnen zeker niet meer gebruikt worden. Van Ross: “Ik heb gisteravond een beetje gehuild, ik probeer er niet aan te denken… maar het was een dure show voor ons.”

Er is op geen enkel moment gevaar geweest voor het publiek, benadrukt Van Ross. Gelet op de veiligheid was er een veiligheidszone van 120 meter tussen de show en het publiek ingesteld. Als tweede veiligheidsmaatregel werd de show boven het water uitgevoerd. De Civil Aviation Safety Authority (CASA) is ingelicht over het voorval.

Geplande shows gecanceld

Burgemeester Basil Zempilas baalt van het incident, zeker omdat de show de dag ervoor wel goed verliep. “Ik begrijp dat de droneshow op zondagavond niet aan de verwachtingen voldeed, en dat was, zoals me is uitgelegd, vanwege technische problemen… met dit soort technologie kan het nu eenmaal misgaan.”

De burgemeester benadrukt dat schade niet voor rekening van het stadsbestuur komt, en dat het bedrijf zal moeten opdraaien voor de kosten. Ook zegt de burgemeester het voorval te willen bespreken met Drone Sky Shows nadat er meer duidelijk is gekomen over de toedracht. Tot die tijd zullen geplande droneshows niet doorgaan.

Vergelijkbare incidenten

Het voorval doet een beetje denken aan een vergelijk incident in Shanghai, op 1 juli 2021. Toen stortten er tijdens een droneshow ook tientallen drones naar beneden. Bij die show raakten er wel mensen gewond, omdat de rivier waarboven de show plaatsvond niet was afgesloten voor scheepvaartverkeer en sommige drones op bootjes met publiek belandden.

In oktober 2021 ging het nogmaals mis, tijdens een droneshow in de Chinese stad Zhengzho. Ook toen regende het letterlijk drones. Daarbij raakten er eveneens mensen gewond, omdat er geen veiligheidszone was ingesteld tussen show en publiek. De organisator vermoedde achteraf dat er opzet in het spel was: een concurrerend bedrijf zou een stoorzender hebben ingezet om de show te verstoren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier