DJI introduceert Mavic 3 Multispectral voor precisielandbouw en milieumonitoring

De Mavic 3-serie van DJI is wederom uitgebreid. De nieuwe toevoeging betreft de Mavic 3 Multispectral, een drone die een breed scala aan toepassingsscenario’s mogelijk maakt op het gebied van precisielandbouw en milieumonitoring. De drone biedt naast een RGB-sensor ook een multispectrale camera met vier lenzen. De RTK-module zorgt voor een nauwkeurige registratie van positiegevens.

Multispectraal beeldvormingssysteem

Met de Mavic 3 Multispectral richt DJI zich op individuen en organisaties die zich bezighouden met precisielandbouw. Deze uitvoering van de Mavic 3 is daartoe uitgerust met een multispectraal beeldvormingssysteem dat snel informatie over gewasgroei vastlegt om een ​​effectievere gewasproductie te realiseren. Ook toepassingen op het gebied van milieumonitoring komen binnen handbereik.

“De lancering van DJI Mavic 3 Multispectral zal boeren over de hele wereld helpen om de kwaliteit en efficiëntie van hun productie te verbeteren, kosten te verlagen en inkomsten te verhogen, en tegelijkertijd de ontwikkeling van moderne landbouw te bevorderen”, aldus Ronnie Liu van DJI Agriculture.

Met de introductie van de Mavic 3 Multispectral komt er niet alleen een einde aan de levenscyclus van de in 2019 geïntroduceerde Phantom 4 Multispectral: alle drones uit de Phantom 4-serie zijn nu opgevolgd door systemen in de Mavic 3-serie, waaronder de recent aangekondigde Mavic 3 Enterprise en Mavic 3 Thermal.

Twee-in-één camerasysteem

De Mavic 3 Multispectral – kortweg Mavic 3M – gebruikt een twee-in-één camerasysteem om een ​​breed scala aan informatie te bekijken en te verzamelen die landbouwers kunnen gebruiken hun akkeropbrengsten te optimaliseren.

De RGB-camera is uitgerust met een 4/3-inch CMOS- en 20MP-beeldsensor. De mechanische sluiter heeft een maximale sluitersnelheid van 1/2000. Het is mogelijk om continu opnamen te maken met als kortst mogelijk interval 0,7 seconden. Dankzij deze snelheid is het mogelijk om snel beeldinformatie te verzamelen, waardoor de efficiëntie van operaties in het veld aanzienlijk wordt verbeterd.

Naast de RGB-camera biedt een multispectrale camera met vier lenzen, waardoor gebruikers een beter begrip krijgen van de gewasomstandigheden door details waar te nemen die het menselijk oog niet kan waarnemen. Elk van de vier multispectrale camera’s kan 5 miljoen pixels vastleggen. Het is mogelijk om beelden te registreren in vier frequentiebanden: Green (G): 560nm ± 16nm, Red (R): 650 nm ± 20 nm, Red Edge (RE): 730 nm ± 20 nm en Near-infrared (NIR) 860 nm ± 26 nm.

Door de beelden van de twee camera’s te combineren, maakt Mavic 3M toepassingen mogelijk zoals uiterst nauwkeurige surveys, monitoring van gewasgroei en onderzoek naar natuurlijke hulpbronnen. Een zonlichtsensor aan de bovenzijde van de drone helpt om kleurafwijkingen te corrigeren.

RTK GPS

Mavic 3M bevat een RTK-module die positionering op centimeterniveau bereikt. De drone, de camera en de RTK-module zijn met elkaar gesynchroniseerd om zodoende nauwkeurig de positie-informatie van het beeldcentrum van elke sensor te bepalen.

Hierdoor kan Mavic 3M zeer nauwkeurige luchtmetingen uitvoeren zonder het gebruik van controlepunten op de grond. Dankzij de vliegtijd van maximaal 43 minuten kan de Mavic 3M per vlucht tot twee vierkante kilometer grondgebied in kaart brengen.

Videotransmissie en obstakeldetectie

Mavic 3M is uitgerust met O3-videotransmissie, die twee kanalen voor het verzenden van signalen en vier kanalen voor het ontvangen van signalen integreert, en ondersteunt een ultralange transmissieafstand van 15 kilometer.

Voor extra veiligheid is Mavic 3M uitgerust met omnidirectionele obstakeldetectie om obstakels in alle richtingen te detecteren en nauwkeurig te helpen vermijden.

Integratie

De Mavic 3M kan worden geïntegreerd in verschillende ecosystemen om nieuwe mogelijkheden op het vlak van slimme landbouw te bieden. Via de ingebouwde DJI Cloud API, gebaseerd op het MQTT-protocol in Pilot 2, kunnen gebruikers Mavic 3M rechtstreeks verbinden met een extern cloudplatform om informatie, live video, fotogegevens en andere informatie te verzamelen, allemaal zonder de noodzaak om een aparte app ontwikkelen. Mavic 3M ondersteunt ook Mobile SDK 5 (MSDK5), waardoor gebruikers eenvoudig exclusieve controle-apps kunnen ontwikkelen voor scenario’s zoals intelligente monitoring.

Mavic 3M kan ingezet worden bij een groot aantal werkscenario’s. Zo is het mogelijk om surveys uit te voeren op bergbossen en boomgaarden. DJI Map en het DJI SmartFarm Platform genereren een NDVI-vegetatie-index op basis waarvan een efficiëntere en lokale gewasbehandeling uitgevoerd kan worden. Automatische veldverkenning kan gewasafwijkingen detecteren en intelligente analyses uitvoeren waarmee één persoon tot 70 hectare land kan beheren.

Prijs en beschikbaarheid

DJI Mavic 3 Multispectral is per direct verkrijgbaar in een beperkt aantal landen en regio’s. Gebruikers kunnen contact opnemen met een DJI-reseller voor prijsinformatie en beschikbaarheid.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier