Regelgeving

Zwitserland neemt EU-regelgeving voor drones over

Goed nieuws voor dronevliegers uit Europese lidstaten die hun drone willen gebruiken in Zwitserland. Het Alpenland heeft namelijk besloten om de Europese regelgeving voor drones over te nemen. Het gaat daarbij zowel om de verordeningen voor het vliegen in de Open en Specific categorieën als voor de invoering van U-space. De aansluiting wordt bekrachtigd op 1-1-2023.

Aansluiten bij EASA

Zwitserland maakt geen deel uit van de Europese Unie en had heeft zodanig eigen regelgeving voor drones ontwikkeld. Maar omdat harmonisatie op het vlak van luchtvaart zo zijn voordelen heeft, hebben de Zwitsers besloten om alsnog aan te sluiten bij de uitvoeringsverordeningen zoals die ontwikkeld zijn door de Europese luchtvaartautoriteit EASA.

Het resultaat is dat Zwitserland vanaf 1 januari 2023 exact dezelfde regels voor drone-operaties zal aanhouden als de EU-lidstaten. Dat betekent dat dronepiloten in de Open categorie zonder meer actief kunnen worden in het Alpenland. Hun exploitantnummers en theoriebewijzen zullen door Zwitserse handhavers worden erkend. Ook zullen de Zwitsers de Cx-classificaties voor drones gaan erkennen.

Voor drone-operators in de Specific categorie geldt dat zij via de CAA in hun eigen land contact moeten zoeken met de Federal Office of Civil Aviation Switzerland (FOCA), die vervolgens checkt of hun exploitatievergunningen zonder meer omgezet kunnen worden naar de Zwitserse situatie. Het kan zijn dat van buitenlandse operators verlangd wordt dat zij aanvullende mitigerende maatregelen in hun handboeken opnemen, bijvoorbeeld ten aanzien van het vliegen in bergachtige omgevingen.

De adoptie van de Europese regelgeving voor drones omvat ook de omarming van U-space, het digitale luchtverkeersleidingssysteem dat op termijn al het onbemande luchtverkeer in aangewezen zones moet gaan managen.

Zwitserland erin, VK eruit

Opmerkelijk is dat net nu Zwitserland zich nu aansluit bij de Europese drone-regelgeving, het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd om afscheid te nemen van de Europese verordeningen voor het vliegen met onbemande systemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier