DIY

Propellers zelfgebouwde raketdrone draaien bijna supersonisch

Dronebouwer quadmovr heeft onlangs een opmerkelijke prestatie neergezet met zijn nieuwe SUB400speed quadcopter. De propellers van de zelfgebouwde raketdrone draaiden tijdens een recente proefvlucht dusdanig snel – ruim 50.000 omwentelingen per minuut – dat de propelleruiteinden bijna supersonische snelheden haalden. De drone zelf bereikte een topsnelheid van ruim 300 kilometer per uur.

Mach 0,834

Begin 2021 besteedde Dronewatch al eens aandacht aan het knutselwerk van quadmovr. Het doel van deze doe-het-zelver is om een sub-250 gram raketdrone te ontwikkelen die 250 km/uur haalt. Zijn laatste ontwerp, de SUB400speed, weegt weliswaar flink meer dan 250 gram (381 gram om precies te zijn), maar biedt in ruil daarvoor ook een hogere topsnelheid. Tijdens een recente proefvlucht werden snelheden van ruim 300 km/uur behaald.

Een opmerkelijk gegeven is dat de propellers van de racedrone tijdens deze proefvlucht dusdanig snel draaiden (ongeveer 50.000 rpm), dat de uiteinden van de props zowat de geluidssnelheid bereikten. Volgens quadmovr halen de prop tips bij een vliegsnelheid van 313 km/uur een snelheid van maar liefst 1030,19 km/uur, wat overeenkomt met Mach 0,834.

Video

Hoe 50.000 RPM in de praktijk klinkt, kun je horen in onderstaande video. Volgens quadmovr is het een kwestie van maanden zo niet jaren trainen om überhaupt te kunnen vliegen met dit soort pijlsnelle raketdrones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier