Pro

IKEA Gent zet sinds kort drones in voor magazijntellingen

In de magazijnen van IKEA Gent vliegen sinds kort drones rond tijdelijk de nachtelijke uren, met als doel om magazijninventarisaties uit te voeren. De drones voeren geheel automatisch hun vluchten uit. De vestiging in Gent is de eerste IKEA in België die op deze manier drones inzet. Een verdere uitrol naar andere vestigingen zit in de pijplijn.

Volledig automatisch

Het magazijn van de IKEA-vestiging in Gent beslaat maar liefst 9.000 vierkante meter. Het handmatig tellen van alle producten in de stellingkasten is dan ook een tijdrovende klus: hier gaat maar liefst drie maanden overheen. Het telwerk is niet alleen tijdrovend, maar brengt ook nog eens veiligheidsrisico’s voor het personeel met zich mee, vanwege het werken op hoogte.

Om die reden gaat IKEA België nu drones inzetten om magazijninventarisaties uit te voeren. Daartoe is de Zweedse meubelgigant een samenwerking aangegaan met het Zwitserse bedrijf Verity, wereldwijd marktleider op het gebied van automatisch vliegende drones in indoor omgevingen. De drones van Verity hebben sinds 2014 ruim vijf miljoen volledig geautomatiseerde magazijntellingen uitgevoerd bij klanten over de hele wereld.

Iedere nacht vliegen zes drones eropuit om producten in de stellingen van het magazijn te tellen, door barcodes te scannen. Dronepiloten zijn niet nodig; de drones voeren de vluchten geheel zelfstandig uit. Na iedere vlucht wordt elke drone automatisch opgeladen op een docking station. De vliegtijd bedraagt per acculading slechts tien minuten, maar in combinatie met een oplaadtijd van een halfuur is dat voldoende om de gewenste tellingen uit te voeren.

Volgens Bram Nevejans, logistiek coördinator bij IKEA Gent, hoeft het magazijnpersoneel niet voor hun baan te vrezen: de tijd die vrijkomt kunnen ze gaan besteden aan andere werkzaamheden. Bovendien is er sprake van een grote ergonomische verbetering voor het personeel, stelt Colombine Nicolay van IKEA België.

Verdere uitrol

In 2019 experimenteerde IKEA voor het eerst met een drone voor magazijntellingen. Wereldwijd heeft IKEA 461 winkels. Inmiddels worden de drones ingezet in vestigingen in Zweden, Italië, Duitsland en nu dus ook België. De bedoeling is om de technologie in de loop van 2022 te implementeren in nog eens 20 winkels.

(bron: HLN)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier