Nieuws

Marshelikopter van NASA vestigt nieuw hoogterecord

Na 2 maanden van minimale vliegactiviteit heeft NASA’s marshelikopter Ingenuity afgelopen weekend weer een noemenswaardige vlucht uitgevoerd. Daarbij werd een nieuw hoogterecord van 14 meter boven het marsoppervlak gevestigd. Tijdens de vlucht, die nog geen minuut duurde, legde Ingenuity een afstand van slechts 15 meter af. Het was de 35e keer dat de marshelikopter opsteeg sinds april 2021.

35 vluchten

In totaal heeft Ingenuity een kleine 60 minuten gevlogen, tijdens 35 vluchten. Dat blijkt uit de flight log. Het hoogterecord dat afgelopen zaterdag werd gevestigd is 14 meter. Het vorige hoogterecord werd gevestigd op 6 november vorig jaar. Toen bereikte de marshelikopter een hoogte van 12 meter. Tijdens die vlucht vloog Ingenuity wel een stuk verder: ruim 400 meter.

De helikopter reisde aan boord van marsrover Perseverance mee naar Mars. Het doel was om te onderzoeken of het überhaupt mogelijk was om te vliegen in de ijle atmosfeer van de rode planeet. Beide onbemande toestellen kwamen op 18 februari 2021 aan op Mars. Een kleine maand later maakte de helikopter zijn eerste proefvlucht.

Missie groot succes

Ondanks een aantal technische problemen, die opgelost konden worden door middel van software-updates, is de missie met de marshelikopter een groot succes geworden. Dat heeft zelfs geleid tot het idee om de bodemmonsters die momenteel worden verzameld door Perseverance in de toekomst door drones te laten oppikken en af te leveren bij de Sample Retrieval Lander, die de monsters terug naar aarde moet brengen.

(Coverfoto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier