ProProductnieuws

Skydio zet in op remote drone-operaties met dockingstations en software

Skydio, een Amerikaanse producent van autonome drones, heeft een drietal producten geïntroduceerd op het gebied van remote drone-operaties. Met Skydio Dock, Skydio Dock Lite en Remote Ops-software zet het bedrijf vol in op drone-in-a-box oplossingen voor zowel outdoor als indoor toepassingen. Ook wil het bedrijf klanten gaan helpen met de regeltechnische kant van drone-operaties op afstand.

Focus op autonomie

Al sinds de oprichting in 2014 hamert Skydio op het belang van autonomie. De filosofie van het bedrijf is dat drones zo zelfstandig mogelijk hun werk moeten kunnen doen, dus zonder aansturing door een menselijke piloot. In 2018 kwam het bedrijf met hun eerste consumentendrone op de markt, de Skydio R1. Later volgde de Skydio 2, gevolgd door de Skydio X2 voor militaire en professionele gebruikers.

De drones van Skydio zijn dankzij meerdere camera’s, snelle processors en geavanceerde AI in staat om zelfstandig te vliegen en obstakels te ontwijken. De Skydio 2 werd om die reden vooral populair als vliegende action cam, aangezien de drone prima in staat is om bijvoorbeeld een mountainbiker of skiër te achtervolgen, zelfs langs lastige parcours met bomen en al. De drone hoeft niet handmatig bestuurd te worden en bepaalt zelf een veilige vliegroute. Ook komt de autonomie goed van pas bij bijvoorbeeld inspecties van lastig bereikbare plekken, zoals onderkanten van bruggen.

Skydio Dock

Met de nieuwe Skydio Dock en Skydio Dock Lite zet Skydio vol in op remote toepassingen van drones, zoals het op afstand monitoren van een terrein, het automatisch opvolgen van inbraakmeldingen of het tellen van goederen in een magazijn. De Skydio Dock is bedoeld voor outdoor gebruik. De Skydio Dock Lite werd ontwikkeld voor indoor toepassingen, waarbij de drone niet beschermd hoeft te worden tegen de elementen. De docking stations kunnen gebruikt worden met zowel met de Skydio 2+ als de Skydio X2.

De Skydio Dock is voorzien van een gemotoriseerde lade, waar de drone tussen missies door op wordt opgeladen. Dankzij een QR-code kan de drone na een vlucht zelfstandig landen op het dock. Mocht er teveel wind staan of er een ander probleem optreden, dan wijkt de drone uit naar een alternatieve landingsplek. Voor de connectiviteit tussen docking station en drone maakt Skydio nu nog gebruik van wifi, maar in de toekomst komt daar een radioverbinding voor in de plaats.

Volgens Skydio is de Skydio Dock het kleinste droneboxsysteem van dit moment. De Skydio Dock meet ca. 61 x 61 x 31 cm en weegt iets meer dan 30 kg. Ter vergelijk: het docking station dat DJI ontwikkelde voor de M30 weegt 100 kg, en de Percepto Air Max weegt 350 kg en neemt veel meer ruimte in beslag.

Skydio Dock Lite

De Skydio Dock Lite is zeer minimalistisch van opzet en bestaat slechts uit een cradle waar de drone in kan landen zonder verdere toeters en bellen. Voor het opladen van de accu is de Dock Lite voorzien van een connector onderin. De Dock Lite meet slechts 7 x 10 x 5 cm en weegt inclusief tripod nog geen kilo. De Dock Lite leent zich perfect voor montage in bijvoorbeeld magazijnen, zodat de drones iedere nacht automatisch tellingen kunnen uitvoeren.

Remote Ops software

Een belangrijke aanvulling op de Skydio Dock en de Dock Lite is de Remote Ops software, die gebruikers in staat stelt om de droneboxen te beheren en missies uit te voeren. Via een webportal is het mogelijk om in te loggen op het systeem. Daarna kunnen met een druk op de knop voorgeprogrammeerde missies worden uitgevoerd of nieuwe missies worden aangemaakt.

Tijdens iedere missie worden de camerabeelden vanuit de drone live doorgegeven aan de gebruiker op afstand. Dankzij de hoge mate van autonomie zorgen de drones zelf voor het vermijden van (onverwachte) obstakels.

Ondersteuning bij implementatie

Helaas zijn drone-operaties buiten het zicht van de piloot (BVLOS) qua regelgeving nog altijd een lastig verhaal. Om die reden gaat Skydio klanten in de VS helpen met de implementatietrajecten en de vergunningaanvragen. Partijen als Dominion Energy en BNSF Railway maken al gebruik van zelfstandig werkende droneboxen die op afstand beheerd worden, en Skydio denkt dat er nog veel meer klanten geholpen kunnen worden. Voor indoor toepassingen zijn er geen vergunningen nodig.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier