Nieuws

DJI Avata in VS alleen nog bruikbaar met aangekoppelde smartphone na firmware-update

Veel Amerikaanse gebruikers van de DJI Avata zijn gefrustreerd over een firmware-update die ervoor zorgt dat hun drone alleen nog maar functioneert indien er een smartphone aan de videobril is gekoppeld. Dit hangt samen met de inwerkingtreding van Remote ID-wetgeving op 16 december. Drones zijn vanaf dat moment verplicht om zowel hun eigen locatie als die van de piloot uit te zenden. De controller en Goggles bevatten echter geen GPS-ontvanger.

Verplicht smartphone aankoppelen

De DJI Avata is een ‘ready to fly’ FPV-drone van het type CineWhoop. Op 8 december bracht DJI een nieuwe firmwareversie uit voor het toestel, die diverse verbeteringen met zich meebrengt. Zo kunnen gebruikers nu kiezen voor het D-Cinelike kleurprofiel met een kleurdiepte van 10 bits, zijn er nieuwe settings toegevoegd op het gebied van videoregistratie en is het vlieggedrag verder verbeterd.

Ook biedt de drone nu ondersteuning voor Remote ID in de Verenigde Staten. Deze toevoeging heeft echter verstrekkende gevolgen voor eigenaren van de Avata. Na het uitvoeren van de update kan de drone namelijk alleen nog maak gebruikt worden als er een smartphone met daarop de DJI Fly-app aan de DJI Goggles / Goggles V2 wordt gekoppeld. Alleen op die manier kan de GPS-locatie van de piloot worden bepaald.

De update leidt inmiddels tot veel ergernis en onbegrip onder eigenaren van de Avata. Niet alleen vergt het aankoppelen van de smartphone extra handelingen voordat er gevlogen kan worden, ook is er weer een device dat goed opgeladen moet zijn om te kunnen vliegen.

Remote ID

Vanaf 16 december moeten alle nieuw verkochte ready to fly-drones in de VS voldoen aan nieuwe Remote ID-wetgeving. Deze stelt dat een drone tijdens de vlucht diverse gegevens moet uitzenden, waaronder het identificatienummer, de actuele locatie, vliegrichting en hoogte van de drone, en de locatie van de piloot op de grond. Op die manier kunnen handhavers op afstand vaststellen of de drone binnen de regelgeving wordt gebruikt en wie er verantwoordelijk is voor de vluchtuitvoering.

De meeste consumentendrones van DJI zullen middels firmware-updates geschikt worden gemaakt voor Remote ID. Het probleem met specifiek de Avata (en ook de eerder uitgebrachte DJI FPV drone) is dat deze normaal gesproken zonder aangekoppelde smartphone wordt gebruikt. Maar omdat zowel de remote controller als de Goggles geen GPS-ontvanger aan boord hebben, kan de positie van de piloot in dat geval niet vastgesteld worden. Dat zou betekenen dat de drone na 16 december niet meer gebruikt mag worden.

Om dat te voorkomen heeft DJI ervoor gekozen om gebruik te maken van de GPS-ontvanger die in iedere smartphone zit. Maar om die te kunnen uitlezen gedurende een vlucht, moet deze aan de Goggles gekoppeld zijn met DJI Fly geactiveerd. Wie geen smartphone aankoppelt, krijgt een foutmelding te zien en kan niet vliegen. Vooralsnog worden alleen Amerikaanse en Canadese gebruikers van de drone getroffen door deze wijziging.

Privacy-inbreuk

Afgezien van het ongemak die het verplicht aankoppelen van een smartphone met zich meebrengt, maken veel dronevliegers zich ook zorgen over hun privacy. De Remote ID-gegevens die de drone uitzendt kunnen namelijk in principe door iedereen in de directe omgeving worden opgevangen en zichtbaar gemaakt. Een breed ondersteund bezwaarschrift tegen de invoering van Remote ID werd echter door een rechter van tafel geveegd.

Dat betekent dat het veel makkelijk wordt om te achterhalen waar een dronepiloot zich bevindt. Iemand die zich stoort aan een overvliegende drone, zelfs als deze volledig binnen de regels wordt gebruikt, kan wellicht besluiten om verhaal te gaan halen en daarbij zelfs fysiek geweld te gebruiken, zoals wereldwijd helaas meerdere keren is voorgevallen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI Avata in VS alleen nog bruikbaar met aangekoppelde smartphone na firmware-update

  • De smartphone hoeft niet de hele tijd gekoppeld te zijn. Enkel bij de eerste take-off.
    Dus de accu moet niet per sé volgeladen zijn.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier