Markt

Dronamics ontvangt €2,5 miljoen subsidie voor uitrol onbemand luchtvrachtnetwerk

Het Britse bedrijf Dronamics heeft een subsidie van 2,5 miljoen euro ontvangen voor de verdere ontwikkeling van zowel zijn Black Swan vrachtdrone als voor ondersteunende infrastructuur in de vorm van droneports. Het doel is om betaalbare en duurzame bezorging binnen 24 uur mogelijk te maken voor met name afgelegen bedrijven en gemeenschappen.

Cargo drones

Dronamics ontwikkelt zogenaamde cargo drones, onbemande luchtvaartuigen die speciaal bedoeld zijn voor vrachtvervoer. De door Dronamics ontwikkelde Black Swan is in staat om een nuttige lading van 350 kg over een afstand van 2.500 km vervoeren. Aanvullend hierop werkt Dronamics aan de ontwikkeling van ondersteunde infrastructuur in de vorm van droneports.

In mei van dit jaar verkreeg Dronamics als eerste cargo drone operator in Europa het Light UAS Operator Certificate. Deze voorziet onder andere in de mogelijkheid om langeafstandsvluchten uit te voeren, waarbij er BVLOS wordt gevlogen. De subsidie van €2,5 miljoen vanuit het European Innovation Council (EIC) Accelerator programma moet Dronamics in staat stellen om een aantal geplande vliegroutes daadwerkelijk in gebruik te nemen.

“We zijn vereerd om deze steun te ontvangen van de European Innovation Council, die we zien als een bewijs van de impact die de logistiek van vrachtdrones kan hebben op de economie van de Europese Unie als geheel. We zullen deze subsidie gebruiken om onze Europese activiteiten op te zetten en innovatie te blijven brengen om gemeenschappen en bedrijven te helpen door middel van doorbraken in de luchtvaart en technologie die een revolutie teweeg zullen brengen in de luchtvrachtmobiliteit”, aldus Svilen Rangelov, medeoprichter en CEO van Dronamics.

Luchtvracht democratiseren

In de Europese Unie wonen miljoenen mensen die in gebieden wonen waar traditioneel vrachtvervoer vaak dagenlang duurt. Dronamics heeft als doel luchtvracht te democratiseren door betaalbare en duurzame bezorging op dezelfde dag voor iedereen binnen handbereik te brengen, met name afgelegen bedrijven en gemeenschappen.

De inzet van drones voor vrachttransport is ook één van de speerpunten in de onlangs gepresenteerde Drone Strategy 2.0 van de Europese Commissie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier