Pro

IEDO publiceert geactualiseerd rapport over inzet drones door first responders

In 2018 werd de International Emergency Drone Organization (IEDO) opgericht, met als doel om first responders wereldwijd te informeren over de mogelijkheden die drones bieden ter ondersteuning van hun taken. Dat doet de organisatie onder andere door middel van een jaarlijks congres en door de publicatie van een rapport met daarin tal van adviezen, technieken en praktijkvoorbeelden. Onlangs verscheen versie 2 van dat rapport.

Over IEDO

Drones lenen zich bij uitstek voor allerlei ondersteunende taken bij brandweer en reddingsdiensten, zoals het door middel van zoom- en warmtebeeldcamera’s lokaliseren van vermiste personen, het opsporen van brandhaarden, sporenonderzoek doen na verkeersongevallen, overzicht bieden na rampen, enzovoorts. Het gaat daarbij niet alleen om vliegende onbemande systemen, maar ook over rijdende en varende robots.

In de afgelopen jaren hebben drones op die manier honderden levens gered. Menige brandweerkorpsen en reddingsdiensten hebben inmiddels een droneteam opgetuigd. En doordat drones steeds vaker en breder worden ingezet tijdens calamiteiten, wordt er ook steeds meer ervaring opgedaan. Die kennis wordt door de meer dan 700 leden van IEDO uit 50 landen verzameld en op diverse manieren ontsloten.

Best practices-rapport v2

Onlangs verscheen versie 2 van het internationale best practices-rapport van IEDO, met daarin tal van praktijkadviezen over het gebruik van drones door first responders. Het gaat daarbij niet alleen over de technische bijzonderheden met betrekking tot drones, sensoren en payloads, maar ook over organisatorische en procedurele aspecten, veiligheidsmanagement en het samenwerken met andere teams.

Daarnaast is er volop aandacht voor specifieke toepassingen zoals search & rescue in uiteenlopende omgevingen, brandbestrijding, rampenbeheersing en hazmat-incidentrespons. Hierbij worden specifieke technieken besproken zoals mapping, live streaming, de inzet van tethered drones, de inrichting van drone command vehicles, het verlichten van een gebied en het droppen van voorwerpen.

Een onderwerp waar het rapport nadrukkelijk geen aandacht aan besteedt is wet- en regelgeving met betrekking tot de inzet van drones. Gebruikers worden aangeraden om zelf juridisch en technisch advies in te winnen, specifiek toegericht op hun situatie.

Aan het rapport droegen tientallen first responders, brandweerlieden, reddingswerkers en militairen uit 14 landen bij. Toch benadrukt IEDO dat het rapport verre van compleet is. Daarom spreekt de organisatie de hoop uit dat in de toekomst nog meer mensen uit de praktijk zullen bijdragen aan het document.

Toekomstige ontwikkelingen

Als het gaat om toekomstige ontwikkelingen verwacht IEDO tot slot langere vliegtijden, betere weerbestendigheid, betere RGB en IR-camera’s en meer mogelijkheden als het gaat om verlichting en luidsprekersystemen. Ook ziet IEDO in de wat verdere toekomst veel potentie voor VTOL fixed-wing drones, AI, dronezwermen, sensoren voor het meten van straling en chemicaliën, augmented reality en 3D modeling.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier