Pro

Matternet opent ‘s werelds langste drone-deliverytraject boven stedelijk gebied

De Amerikaanse drone delivery-ontwikkelaar Matternet neemt naar eigen zeggen ’s wereld langste vliegroute voor medische drones boven stedelijk gebied in gebruik. De drones van het bedrijf zullen over een afstand van 5 km heen en weer gaan vliegen tussen de stadsziekenhuizen Triemli en Waid in de Zwitserse stad Zürich. Die afstand wordt overbrugd in slechts 7 minuten.

Weefselmonsters vervoeren

Matternet is sinds 2017 actief in Zwitserland op het gebied van medical drone delivery. Aanvankelijk was dat in samenwerking met Swiss Post, maar in juni van dit jaar trok het postbedrijf zich terug en ging Matternet alleen verder. Matternet en Swiss Post behaalden samen meerdere wereldprimeurs, zoals het exploiteren van de eerste BVLOS commerciële drone-bezorgroute boven een stad in Lugano (2017) en de eerste BVLOS commerciële drone-bezorgroute in een grote Europese stad in Zürich (2018).

Voor 2023 ligt de focus van Matternet op de uitrol van een medisch drone delivery-netwerk boven stedelijk gebied in Zwitserland. Gestart wordt met een route tussen de stadsziekenhuizen Triemli en Waid, beiden onderdeel van Stadspital Zürich. De bedoeling is dat drones op afroep weefselmonsters gaan overvliegen. Nu nog gebeurt dat door middel van bestelbusjes, die pas gaan rijden zodra er genoeg monsters zijn verzameld. Om vervolgens vaak vast te staan in het drukke verkeer in de stad.

Vaker en sneller

De dronevluchten worden geautomatiseerd uitgevoerd. Daarbij wordt buiten het zicht van de piloot (BVLOS) gevlogen. Het doel is om zowel de frequentie van monsteruitwisseling tussen klinieken te verhogen als de tijd die nodig is om de afstand af te leggen te verkorten. Bijkomend voordeel is dat de drones geen CO2 uitstoten en derhalve bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van de stad.

Volgens Matternet maakt de lengte van de betreffende routes, die in slechts 7 minuten zullen worden gevlogen, het nieuwe medische netwerk tot ’s werelds langste drone-bezorgingsoperatie boven een stedelijke zone. Per vlucht kan maximaal 2 kg aan medisch materiaal worden vervoerd; dat is namelijk de payloadcapaciteit van de Matternet M2 delivery drone.

‘Belangrijk moment’

“De lancering van deze nieuwe dienst voor Stadspital Zürich is een belangrijk moment voor Matternet, maar ook voor de toekomst van zowel de gezondheidszorg als de logistieke dienstverlening”, zegt Andreas Raptopoulos, CEO van Matternet.

“Door gebruik te maken van de langste stedelijke BVLOS-route om biologische monsters te vervoeren voor diagnostisch onderzoek op aanvraag, verandert de manier waarop ziekenhuizen en ziekenhuissystemen patiëntenzorg kunnen benaderen, terwijl tegelijkertijd nieuwe efficiëntie wordt gecreëerd die de patiëntervaringen kan verbeteren en ervoor kan zorgen dat ze gelijke tred houden met de eisen van de 21e eeuw”, aldus Raptopoulos.

Typegoedkeuring

In september 2022 ontving Matternet een typegoedkeuring voor zijn M2 delivery drone. Vanaf 2023 gelden de Europese regels voor het vliegen met drones in Zwitserland. Dat betekent dat Matternet voor het eerst te maken zal krijgen met de regels voor de Specific categorie, die mogelijk voor extra complexiteit gaan zorgen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier