Onderzoek

RIVM: drones zorgen voor meer hinder dan andere kleine luchtvaart

Overvliegende drones zorgen voor meer hinder dan andere kleine luchtvaart zoals sport- en zakenvliegtuigjes, reclamevliegtuigjes en helikopters. Relatief veel mensen vinden dat drones inbreuk maken op hun privacy. In het algemeen geldt dat Nederlanders nauwelijks bezorgd zijn over kleine luchtvaart, maar wel over drones. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd verricht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Beleving van kleine luchtvaart

Hoe ervaren Nederlanders hun woonomgeving? En welke rol speelt overlast door kleine luchtvaart (sport- en zakenvliegtuigjes, reclamevliegtuigjes, diverse typen helikopters en drones) hierin een rol? Op antwoord te krijgen op die vraag stelde het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) het rapport Beleving van kleine luchtvaart in Nederland op. Daarvoor werd gekeken naar het oordeel over kleine luchtvaart door personen die aangeven dat ze het afgelopen jaar specifieke vormen van kleine luchtvaart waargenomen hebben.

Uit het rapport blijkt dat Nederlanders van 16 jaar en ouder zich amper zorgen maken om hun veiligheid als een gevolg van kleine luchtvaart. Dit geldt echter niet voor drones. 11,6 % van de inwoners van Nederland die een drone waargenomen heeft, is hier ernstig bezorgd over. Mogelijk komt dat doordat men minder vertrouwen heeft in de techniek of in de vaardigheden van de bestuurders, denkt RIVM. Ook zou het kunnen dat men een link legt met een mogelijk inbreuk op de privacy.

Geluidhinder

Eén van de aspecten die werden onderzocht betreft geluidhinder veroorzaakt door drones. Weliswaar is het aandeel waarnemers dat het geluid van drones erg onacceptabel vindt relatief klein, maar men geeft wel aan dat het geluid is toegenomen en ruim 30% verwacht dat dit verder zal toenemen. Volgens het RIVM valt dat te verklaren door de groeiende populariteit van drones en het toenemend aantal toepassingsgebieden.

Uit de studie blijkt verder dat met name op dagen met mooi weer geluidhinder door drones wordt ervaren. Daarbij moet worden aangetekend dat slechts een kleine 17% de geluidoverlast door drones als ‘erg onacceptabel’ typeert; dat is minder dan bij andere vormen van kleine luchtvaart. Veel waarnemers zijn verder van mening dat het geluid van drones makkelijk te vermijden is.

Opmerkelijk is dat het geluid van hulpverleningshelikopters nog veel vaker dan bij drones als erg onacceptabel wordt genoemd. Dit terwijl dit type kleine luchtvaart een collectief maatschappelijk doel dient.

Acceptatie van verstoring van rust door geluid van hulpverleningshelikopters en drones (bron: RIVM)

Privacy

Het aandeel waarnemers dat ernstig gehinderd wordt door drones die rondjes vliegen (23,7 %) en (te) laag overvliegen (22,5 %) is 2 tot 3 maal groter dan bij andere typen kleine luchtvaart. Bij normaal overvliegen (20,2 %) is deze factor 2 tot 5 maal. Bij het landen en stijgen van drones, is het aandeel waarnemers dat ernstige hinder ervaart (11,8 %) zelfs 5 tot 10 maal groter dan bij andere typen kleine luchtvaart.

De relatief hoge mate van hinder door drones is mogelijk terug te leiden naar de privacybeleving. Weliswaar worden drones niet vaak waargenomen, maar als ze overvliegen dan wordt dat als bijzonder hinderlijk ervaren. Ruim 40% noemt een inbreuk op de privacy als reden daarvoor.

Ernstige hinder door activiteiten van drones (bron: RIVM)

Toekomstig onderzoek

Gezien de verwachting dat het aantal drones verder zal toenemen adviseert RIVM tot slot om de impact van helikopters en drones op de ervaren kwaliteit van de leefomgeving te blijven monitoren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “RIVM: drones zorgen voor meer hinder dan andere kleine luchtvaart

  • Ach… volgens het Rapport zijn de Waarnemers: “…mensen die geluid van kleine luchtvaart hebben gehoord (in het onderzoek waarnemers genoemd).” Ik vind dat twijfelachtig. Ook dat we kijken naar het aantal Waarnemers; niet naar het aantal Waarnemingen. Ik denk dat het onbekende vooral voor een negatief imago zorgt.

    Beantwoorden
  • Ik denk dat we in een land als Nederland altijd wel wat te zeuren hebben. Zelfs al zouden we drones geluidloos hebben en zonder camera’s aan sturen dan nog heeft men wat te zeuren. Al vanaf de eerste drones had men zijn oordeel al klaar. Ze waren gevaarlijk, inbreuk op privacy, ze vielen zomaar uit de lucht enz, enz… Het zal nooit goed zijn hoe goed je het ook bedoeld.

    Beantwoorden
  • En dit terwijl als ik ergens met mijn smartphone aan het foto’s maken of filmen ben, iedereen gewoon voor me langs loopt en op de foto of film komt en men dit blijkbaar niet erg vindt. Terwijl als een drone overkomt en mogelijk foto’s maakt of filmt, is dat ineens een probleem in het kader van de privacy….

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier