ProProductnieuws

Acecore presenteert brandstofaangedreven drone met bijna 3 uur vliegtijd

De in Uden gevestigde ontwikkelaar van professionele drones Acecore Technologies presenteert de Noa H6 Hybrid, een brandstofaangedreven drone met een vliegtijd tot bijna 3 uur, afhankelijk van de payload. Om dat mogelijk te maken heeft Acecore de hexacopter voorzien van een watergekoelde generator met een vermogen van 4 kW. Accu’s zorgen voor noodstroom als de generator uitvalt.

Hybride aandrijflijn

Alhoewel de ontwikkelingen op het gebied van accu’s en elektromotoren zorgen voor steeds langere vliegtijden, is een vliegtijd van meer dan een uur vrijwel onmogelijk te realiseren bij accu-aangedreven multirotorconfiguraties. Dit terwijl (toekomstige) BVLOS-toepassingen juist vragen om lange, onafgebroken vliegtijden. En ook voor andere toepassingen zoals surveillance, inspecties, mapping en mediaproductie staan langere vliegtijden vaak hoog op het wensenlijstje van operators.

Om die reden heeft Acecore Technologies de afgelopen tweeënhalf jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van een hybride drone, die zowel door brandstof als door accu’s kan worden aangedreven. Dat resulteerde in de nieuwe Acecore Noa Hybrid. Met een vliegtijd van 175 minuten (zonder payload) en een payloadcapaciteit tot 6 kg biedt het platform op tal van vlakken nieuwe mogelijkheden. Met 2 kg payload bedraagt de vliegtijd maximaal 160 minuten. Bij 6 kg payload wordt dat 120 minuten.

Watergekoelde generator

Om deze lange vliegtijden mogelijk te maken is de drone voorzien van een ingebouwde watergekoelde generator die op mengsmering draait. De generator kan op afstand worden gestart en levert tot 4 kW aan vermogen. De tankinhoud is 8 liter. Met een optionele fuel tank upgrade (16 liter) kan de vliegtijd zelfs worden verlengd tot maximaal 265 minuten, afhankelijk van de payload.

Het maximale startgewicht (MTOW) van de drone is 31 kg. Met het oog op de EU-regelgeving is er ook een versie met een MTOW van <25 kg beschikbaar.

Redundantie en systeemintegratie

Volgens Acecore zijn alle kritische systemen redundant uitgevoerd. Mocht de generator om wat voor reden dan ook uitvallen, dan kan de drone alsnog veilig landen op noodstroom vanuit de accu’s. De drone is gebaseerd op een hexarotorconfiguratie. Dat betekent dat het systeem gecontroleerd aan de grond gezet kan worden mocht één van de elektromotoren of propellers falen. De flight controller betreft een Cube met meervoudige IMU’s aan boord. Ook de GNSS-ontvanger is dubbel uitgevoerd.

Dankzij een quick release-systeem kan de drone eenvoudig worden voorzien van uiteenlopende payloads. Volgens Acecore zijn integraties met camera’s van Sony en Phase One mogelijk, alsook integratie van een brede selectie aan LiDAR-systemen.

Controller

De Acecore Noa H6 Hybrid wordt standaard geleverd met een George Herelink remote control. Deze controller heeft een bereik van 10 km en kan door middel van een optionele tablethouder worden voorzien van een Surface Go voor mission control-applicaties. Het systeem kan ook met andere controllers worden bediend. De maximale range bedaagt dan 16 km. Voor de data-encryptie wordt gebruik gemaakt van AES256.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier