Incident

Gecrashte delivery drone zorgt voor oponthoud op metrolijn Delhi

Een delivery drone van een farmaceutisch bedrijf met bloedmonsters aan boord heeft voor oponthoud gezorgd op de Magenta Line in de Indiase stad Delhi. De drone kwam om een nog onbekende reden uit de lucht vallen en crashte op het spoor. Daarop moest het metroverkeer korte tijd worden stilgelegd. Het incident vond plaats op kerstavond.

Drone delivery in India

In India is het sinds kort toegestaan om drones in te zetten voor het vervoeren en afleveren van goederen. Eén van de toepassingen die als eerste beoogd wordt is het transport van bloedmonsters en medicatie. Ook diverse boodschappenbezorgers hebben interesse getoond in drone delivery.

Begin 2022 gaf de Indian Council of Medical Research (ICMR) gaf een publicatie uit met informatie over het uitvoeren van medische drone deliveries. Inmiddels voeren meerdere farmaceutische bedrijven dronevluchten uit, niet alleen boven landelijk gebied, maar ook boven steden. Het gaat daarbij om het vervoer van medische artikelen zoals Covid-19-vaccins, tabletten en capsules, vloeistoffen in flessen, handschoenen, spuiten, bloedzakjes, diagnostisch biologisch weefsel, urine, bloed, sputum, speeksel of ingevroren monsters.

Crash met medische drone

Afgelopen kerstavond ging het echter mis. Een delivery drone van een privaat farmaceutisch bedrijf kwam om een nog onbekende reden uit de lucht vallen en belandde op het spoor van de Magenta Line in Delhi. Het metroverkeer werd direct stilgelegd en het dichtbijgelegen metrostation Jasola Vihar werd zelfs enige tijd ontruimd, uit angst voor een aanslag en de paniek die daardoor ontstond.

De lokale politie nam het incident in onderzoek. “Het farmaceutisch bedrijf heeft alle papieren en benodigde vergunningen voor drones. Ze gebruiken drones om medicijnen te leveren of soms monsters te vervoeren”, zei een hoge politieagent tegen NDTV. Er is geen aangifte gedaan, aldus de politie. Aan boord van de drone werden bloedmonsters aangetroffen.

Quadcopter

Uit een foto die is vrijgegeven door de politie blijkt dat het om een quadcopter model drone gaat, met vier propellers. Mogelijk gaat het om een omgebouwde agrarische drone, meldt sUASNews. Dat betekent dat er in het geval van een motorstoring of propellerfalen geen sprake is van redundantie in de aandrijflijn. Begin mei van dit jaar zorgde dat ook al voor problemen met een medische delivery drone tijdens een proefvlucht in Schotland.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier