ProProductnieuws

Aankomende eBee VISION surveillancedrone levert 4K video, 32x zoom en 90 minuten vliegtijd

In de loop van 2023 komt de eBee VISION op de markt, een fixed-wing drone met 4K video, 32x zoom, thermische camera en een vliegtijd van 90 minuten. Dat maakt de drone volgens fabrikant AgEagle bij uitstek geschikt voor intelligence, surveillance en reconnaissance (ISR)-missies. Met een gewicht van 1,6 kg is het toestel licht genoeg om in een rugzak getransporteerd te worden.

eBee VISION

De drones uit de eBee-serie worden veelvuldig ingezet voor mapping-, fotogrammetrie- en landbouwtoepassingen. De drones bieden dankzij hun fixed-wing design een lange vliegtijd en kunnen grote afstanden afleggen. Vanwege het lage gewicht zijn de drones eenvoudig te vervoeren. Bijkomend voordeel van het lage gewicht is het kleinere grondrisico. Dat leverde de senseFly eBee X onlangs als eerste een C2-label op voor operaties nabij mensen in de Open categorie.

Met de nieuwe eBee VISION richt AgEagle – voorheen senseFly – zich op operators die actief zijn op het gebied van intelligence, surveillance en reconnaissance. De drone levert videobeelden met een hoge resolutie, mogelijk gemaakt door zijn camera met 32x zoom. Dankzij de toegevoegde thermische camera is het mogelijk om objecten zowel overdag als ’s nachts te detecteren, te volgen en te lokaliseren. De eBee VISION biedt tot 90 minuten vliegtijd en kan worden ingezet en bediend door één persoon. Het toestel weegt slechts 1,6 kg. De controller heeft een range van maximaal 20 km.

Ontwikkeld voor ISR-missies

Barrett Mooney, CEO van AgEagle: “We verwachten dat onze nieuwe ISR-drone een groot voordeel zal bieden voor veel industrieën en overheidsinstanties. De eBee Vision is op maat gemaakt om de snelle verzameling van gegevens met betrekking tot de status van kritieke infrastructuur en assets in het veld te ondersteunen. Wij geloven dat dit product van groot belang zal zijn voor degenen die zich bezighouden met eerstehulpverlening, openbare veiligheid, infrastructuurbewaking, leger en defensie, waarbij de factor tijd van groot belang is bij het nemen van cruciale beslissingen.”

In december 2022 werden een aantal eBee VISION-prototypes getest door een legereenheid van de Europese strijdkrachten die zich specifiek met onbemande luchtvaartuigen bezig houdt. Volgens een functionaris die bij de tests aanwezig was, vult de eBee VISION de kloof tussen quadcopters met een korte vliegtijd en grote militaire drones met vaste vleugels. “Het kleine formaat, lichte gewicht, gebruiksgemak, autonomie, bereik en sensormogelijkheden maken het een veelbelovende drone voor tactische ISR-missies.”

Introductie

Inmiddels heeft het Europese leger meerdere eBee VISION-drones besteld, die begin 2023 worden geleverd. Demonstraties aan strijdkrachten in de Verenigde Staten en NAVO-landen staan gepland voor het eerste kwartaal van 2023. Medio 2023 komt de drone beschikbaar voor commerciële operators.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier