Achtergrond

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2022

Traditiegetrouw maakt Dronewatch aan het eind van het jaar de balans op. Waar ging de belangstelling van lezers het meest naar uit? Met andere woorden: welke artikelen werden het beste gelezen in het afgelopen jaar? Welke drones waren het meest populair? En door hoeveel mensen werd de website bezocht? Je leest het in dit jaaroverzicht van 2022.

Statistieken

Net iets meer dan 1 miljoen paginaweergaven werden er in 2022 geregistreerd. Dat is iets lager dan in het voorgaande jaar, maar wel nam het aantal unieke bezoekers aan Dronewatch toe: dat waren er in 2022 ruim 450.000. Die waren goed voor in totaal zo’n 684.000 bezoekjes aan de website.

In het weekend van 8 oktober werd een absoluut record gevestigd. Toen werd Dronewatch.nl in een paar dagen tijd bijna 100.000x bezocht. Dat kwam door een artikel dat viral ging op Facebook. Het is dan ook niet gek dat het betreffende artikel op nr. 1 van de meest gelezen artikelen in onderstaand overzicht verschijnt.

Het forum DronePilots.nl registreerde zo’n 92.000 unieke websitebezoekers in 2022. Die bekeken bij elkaar tegen de 485.000 pagina’s. Alles bij elkaar werd het forum een kleine 160.000x geraadpleegd door zowel forumleden als niet-leden. Het forum telt momenteel ruim 6.500 leden, die samen meer dan 50.000 berichten hebben geplaatst, verspreid over 9.400 discussies.

Top 10 best gelezen artikelen

10. Moet ik mijn exploitantnummer inprogrammeren in mijn drone?

Op de tiende plaats in dit overzicht vinden we een artikel uit 2021, over de vraag of je het exploitantnummer dat je van de RDW hebt gekregen na registratie als operator moet inprogrammeren in je drone. Toen nog was het antwoord ‘nee’, een sticker of brandplaatje volstaat. Let wel: vanaf 1-1-2024 moet je het nummer wel verplicht invoeren in het instellingenmenu van je drone. Dat kan echter alleen als je drone een C1, C2 of C3-label heeft.

9. Moet ik mijn drone registreren bij de RDW?

Op plek 9 staat wederom een artikel uit 2021, over de vraag hoe het nu zit met de registratie van drones bij de RDW. Dit was/is een veel voorkomend misverstand: niet drones, maar degenen die ermee vliegen moeten worden aangemeld bij de RDW. Dat wordt in dit artikel uitgelegd.

8. DJI Mavic 3 eerste drone met C1-label

Het nieuws dat DJI als eerste dronefabrikant erin slaagde om een drone C1-gecertificeerd te krijgen is goed voor een achtste plaats in dit jaaroverzicht. Niet zo vreemd als je bedenkt drones zonder een Cx-label na eind 2023 alleen nog maar in Open subcategorie A3 – ver weg van mensen – gebruikt mogen worden.

7. Boze vakantieganger beschiet drone; operator doet aangifte

In augustus 2022 vond een vervelend incident plaats. Een kostbare inspectiedrone werd tijdens een vlucht met een luchtbuks beschoten door een boze vakantieganger. De drone raakte beschadigd en kon enige tijd niet meer gebruikt worden. Er is nog een lange weg te gaan als het gaat om maatschappelijke acceptatie van drones, dat blijkt maar weer.

6. Eerste afbeeldingen DJI Mini 3 Pro verschijnen online

Geruchten over aankomende DJI-drones doen het altijd goed qua lezersaantallen. Zo werden de berichten over de toen nog aanstaande DJI Mini 3 Pro met veel interesse gelezen. Een artikel met daarin de eerste uitgelekte productafbeeldingen van de Mini 3 Pro belandt daardoor op de zesde plek.

5. DJI Mini 3 Pro: dit zijn alle specs op een rij

Niet geheel toevallig werd een ander bericht over de Mini 3 Pro, met daarin alle (toen nog vermoedelijke) specs en features op een rijtje, nog beter uitgeplozen door lezers. Met een vermelding op positie 5 als resultaat.

4. Nieuwe Mavic 3 Classic van DJI biedt topkwaliteit beeld tegen lagere prijs

De productaankondiging van de DJI Mavic 3 Classic begin november wist veel lezers te bekoren. Ruim 10.000x werd het artikel met daarin een opsomming van de mogelijkheden van deze afgeslankte versie van de oorspronkelijke Mavic 3 bekeken.

3. DJI Mini 3 Pro (zonder controller) gaat € 739 kosten

Wat gaat dat kosten dan, die mooie nieuwe drone? Dat vroegen veel mensen zich af na het bekijken van alle uitgelekte foto’s en geruchten over de DJI Mini 3. Met een vermelding van het overzicht met adviesverkoopprijzen in de top 3 van best gelezen artikelen tot gevolg.

2. EU droneregels: in welke categorie kom je terecht?

De vraag welke categorie (Open subcategorie A1, A2, A3 of toch de Specific categorie) op dronevliegers van toepassing is hield ook in 2022 veel mensen bezig. Een artikel uit 2020 over dit onderwerp belandde daardoor op plek 2 in dit jaaroverzicht.

1. Inbrekers stelen €150.000 uit geldautomaat met behulp van minidrone

Een artikel over een wel heel opmerkelijke geldroof in Frankrijk ging viral op Facebook. Duizenden keren werd het bericht geliked en gedeeld. Daardoor werd het bericht maar liefst 121.000x gelezen, een absoluut record qua pageviews. Met een vermelding op de eerste plek tot gevolg: dit was het best gelezen artikel op Dronewatch.nl in 2022!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier