Nieuws

Drones leveren goederen af op varend schip tijdens test marine VS

Tijdens recente testen in het kader van project Bluewater zijn twee bedrijven in samenwerking met de Amerikaanse marine erin geslaagd om met behulp van drones goederen af te leveren op een varend schip op ruim 350 km vanaf de kust. Het doel is om zendingen tot 25 kg, die zo’n 90% van alle transportvluchten op zee uitmaken, in de toekomst door onbemande luchtvaartuigen te laten uitvoeren.

Project Bluewater

Als onderdeel van project Bluewater wordt geëxperimenteerd met schip-naar-schip, schip-naar-land, en land-naar-schip scenario’s waarbij drones worden ingezet voor vrachttransport. De laatste serie testvluchten in november 2022 werden uitgevoerd door het Naval Air Warfare Center Aircraft Division (NAWCAD) in samenwerking met Skyways Air Transportation, Inc. en Martin UAV, twee commerciële ontwikkelaars van drones.

Beide bedrijven werden uitgedaagd om een delivery drone te ontwikkelen die in staat is om verticaal te landen en op te stijgen (VTOL) vanaf de meeste marineschepen en stations op land, waarbij geen gespecialiseerde apparatuur voor het starten of landen benodigd is. Bovendien moeten de drones goed kunnen functioneren in maritieme omstandigheden.

Tijdens de test werden twee verschillende drones gedemonstreerd. Beide systemen slaagden erin om een afstand van ruim 350 km te overbruggen en een lading van 25 kg af te leveren op een varend schip. Dergelijke ladingen zijn volgens de Amerikaanse marine goed voor 90% van de huidige transportvluchten boven zee.

Eerste stap

In 2019 werden de eerste testen gedaan met schip-naar-schip en schip-naar-land transporten per drone. Testpiloten en ingenieurs van de marine hebben sindsdien samengewerkt met commerciële partners om een systeem te ontwikkelen dat het beste voldoet aan de maritieme vereisten.

Het succesvol uitvoeren van de recente testvluchten is nog maar een eerste stap, benadrukt Tony Schmidt, directeur van het Experimentation Office van NAWCAD. “Voor de toekomst kijken we naar voortdurende langetermijnexperimenten, hoe de vloot werkt en hoe we de technologie naar onze matrozen brengen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier